Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werking infraroodverwarming

Infraroodverwarming verwarmt efficiënter dankzij het gebruik van infraroodstralen. Hoe dat in zijn werk gaat en waarom het energiezuiniger is, lees je hier.

 

Werkingsmechanisme infraroodverwarmingssysteem

Infraroodverwarming warmt de mensen in de ruimte op door middel van infraroodstralen. Dit is meteen het grootste verschil ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen, waarbij de lucht wordt opgewarmd.

Veruit de meeste infraroodverwarmingstoestellen bestaan uit panelen. In de panelen is een semiconductor verwerkt die zorgt voor het opwekken van infraroodstralen. Deze onzichtbare lange golf-infraroodstraal zal de mensen en objecten opwarmen waarop hij terecht komt. De panelen zelf werken op elektriciteit.

 

infraroodpaneel badkamer
Infrarood spiegelpaneel in de badkamer

 

Energiebesparing infraroodverwarming

Infraroodverwarming verbruikt minder omdat het efficiënter verwarmt. Ze verwarmen slechts alleen datgene waarop de infraroodstraal terecht komt. Daarom zal je soms al voldoende warm hebben bij een temperatuur van 18 graden Celcius. Daarnaast zal opstijgende lucht geen invloed uitoefenen op de warmtebeleving. Ook daarom zal het systeem minder energie verbruiken.

In theorie kan je 10 tot 40 procent besparen ten opzichte van traditionele systemen. Het is verstandig om je panelen te koppelen aan een thermostaat. Daarmee kan je de panelen voorprogrammeren om in werking te treden op gezette tijdstippen op een bepaalde temperatuur.

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs