Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood verwarming badkamer

Al eens aan infrarood verwarming gedacht om je badkamer te verwarmen? Deze moderne manier van verwarmen werkt erg efficiënt waardoor je het snel aangenaam warm hebt. Ook blijven de verwarmingskosten binnen de perken en kun je er energie mee besparen.

Ga snel naar: prijsuitvoeringenenergiebesparingoffertes aanvragen

 

Voordelen infrarood verwarming in de badkamer

In een badkamer komen de voordelen van infrarood verwarming pas echt tot uiting. Zo kan je de infraroodpanelen als hoofd- of als bijverwarming gebruiken en heb je geen radiatoren meer nodig. Dit werkt ruimtebesparend. Andere voordelen van dit systeem zijn:

 • Snelle opwarmtijd: door de snelle opwarmtijd van de panelen voel je na enkele seconden reeds de aangename warmte. Je kunt de panelen ook een paar minuten voordat je gaat douchen of baden aanzetten voor wat extra warmtecomfort.
 • Esthetiek: de warmtepanelen zijn doorgaans stijlvol vormgegeven waardoor ze goed passen in een moderne badkamer. Tevens zijn er speciale spiegelpanelen te koop die van een spiegelend oppervlak zijn voorzien. Ze nemen weinig ruimte in beslag en je hebt geen radiator meer nodig.
 • Energiezuinig: infraroodpanelen warmen snel op waardoor ze minder lang ingeschakeld hoeven te blijven dan conventionele vloerverwarming of elektrische vloerverwarming. Door de efficiënte manier van verwarmen kun je op termijn flink wat energie besparen.
 • Geen leidingen nodig: voor de installatie van een infraroodpaneel heb je geen leidingen nodig. Een stopcontact volstaat.
 • Minder condensatie & schimmels: door de stralingswarmte van infrarood raakt niet de lucht in de badkamer verwarmd maar wel de vloeren, wanden, personen en objecten. Omdat de muren de warmte absorberen drogen ze niet alleen sneller uit maar warmen ze ook meer op. Daardoor zal warme lucht er minder snel op condenseren (warme lucht condenseert op koude oppervlakken). De muren worden dus minder vochtig, met minder risico op schimmels als resultaat.

 

 

Prijs infrarood verwarming badkamer

Infraroodverwarming in de badkamer wordt meestal toegepast in de vorm van infraroodpanelen (meer info lees je verderop in dit artikel). De prijs van zo’n infrarood paneel wordt voornamelijk bepaald door:

 • het type paneel (carbon of metaaldraad)
 • de grootte van het paneel
 • het soort afwerking (spiegelpaneel, keramisch paneel, glaspaneel, …)
 • de kwaliteit (laat je plaatsing over aan een professionele installateur of ga je zelf aan de slag):

 

Professionele installatie

Kwalitatievere infraroodpanelen voor de badkamer (geplaatst door professionele installateurs) zijn wat duurder maar gaan wel uiterst efficiënt om met energie. Zo kan je er op termijn heel wat geld mee uitsparen en je investering snel terugverdienen. Prijzen variëren van € 200 tot € 400 voor een kwalitatief paneel van 450 watt. Wil je een paneel met een luxueuzere uitvoering en speciaal design, dan kan de prijs oplopen tot meer dan € 1.000. Vraag offertes aan bij gespecialiseerde installateurs via de offerteservice.

 

Doe-het-zelf installatie

De panelen die je vindt in webshops en doe-het-zelfzaken zijn misschien wel goedkoper, maar vaak zijn het ook panelen van mindere kwaliteit die veel verbruiken. Bekijk de mogelijkheden in de webshop.

 

 

Mogelijke uitvoeringen

Infraroodverwarming voor de badkamer is mogelijk in verschillende uitvoeringen:

 

UITVOERING 1: infrarood spiegel panelen

infraroodverwarming badkamer

Infrarood spiegelpanelen zijn erg praktisch in gebruik en worden vaak toegepast in badkamers, sauna’s of ander soort vochtige ruimtes. Het zijn infrarood glaspanelen die van een spiegelend oppervlak zijn voorzien. Met een dergelijke spiegel heb je geen last meer van condens waardoor de spiegel lang mooi blijft en je hem bijna nooit meer hoeft te poetsen.

Ze zijn verkrijgbaar in Wattages van 300-850 Watt waarmee je respectievelijk 3.5 tot 10 vierkante meter kunt verwarmen. Spiegelverwarming kun je vanwege zijn dubbele functionaliteit ook toepassen in een woonkamer, slaapkamer of dressing.

 

UITVOERING 2: infrarood handdoek radiator

Infraroodpanelen mag je niet afdekken met een handdoek omdat de warmteafgifte van het paneel dan geblokkeerd wordt en het paneel oververhit kan raken. Indien je toch graag wil dat de handdoeken in de badkamer snel drogen, kies dan voor een speciale infrarood handdoek radiator.

Dit zijn infraroodpanelen met carbontechnologie die aan de voorzijde voorzien zijn van een beugel waar je de handdoeken overheen kunt hangen. Door de warmtestralen van het paneel drogen de handdoeken erg snel waarna je ze weer kunt gebruiken. Je kan deze panelen vanzelfsprekend ook als verwarming gebruiken.

 

UITVOERING 3: design infrarood verwarming

In een moderne badkamer wil je het liefst geen leidingen of andere storende elementen zien. De huidige generatie infraroodpanelen zijn in de regel vrij slank en minimalistisch vormgegeven waardoor ze goed te integreren zijn in uiteenlopende badkamerinterieurs.

Je kunt ze indien gewenst nagenoeg onzichtbaar in het plafond monteren of juist als designelement gebruiken. Je hebt de keuze uit diverse RAL kleuren en kunt de panelen indien gewenst laten voorzien van een aantrekkelijk motief of foto. Zo kun je elk paneel een unieke uitstraling geven.

 

infraroodverwarming badkamer verbruik

 

Vermogen infrarood verwarming badkamer

Voor een badkamer rekent men gemiddeld 65 – 100 Watt per vierkante meter (afhankelijk van het type paneel). Indien je een badkamer hebt van 6 vierkante meter dan heb je een paneel nodig van 400 tot 600 Watt om de badkamer comfortabel te kunnen verwarmen.

Hoeveel vermogen je in totaal nodig hebt is verder afhankelijk van het type infraroodpaneel, de hoogte van het plafond en de manier waarop je het paneel gaat gebruiken. Een plafondpaneel heeft bijvoorbeeld het voordeel dat de vloer ook goed verwarmd wordt omdat deze de straling dan beter door het vloeroppervlak geabsorbeerd wordt. Dat kan prettig zijn indien je geen vloerverwarming hebt maar het is geen must. Ook bij wandpanelen zal de vloer verwarmd worden, al zal dit wat minder effectief gebeuren.

 

Energiezuinigheid infrarood verwarming badkamer

Een 600 Watt-paneel, waarmee je een badkamer van 6 vierkante meter kunt verwarmen, verbruikt aanzienlijk minder stroom dan een gemiddelde straalkachel of haarföhn. Dit heeft te maken met het grotere oppervlak van het warmtepaneel en de efficiënte manier waarop het warmte kan uitstralen. In aanschaf zijn infraroodpanelen wel duurder maar deze kosten verdien je op termijn vanzelf terug in de vorm van een lagere energierekening.

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs