Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infraroodpanelen: soorten & werking

Verwarmen met infrarood is een moderne manier van verwarmen. Door innovatie is de technologie in de loop der jaren sterk verbeterd en presteert de huidige generatie infrarood panelen erg goed. Daarnaast hebben fabrikanten veel aandacht besteed aan esthetische aspecten waardoor de panelen er stijlvol uitzien en goed in allerlei interieurs geïntegreerd kunnen worden.

 

Verkrijgbare uitvoeringen

 

panelen infrarood verwarming 1. Gelakte infrarood panelen

Standaard infrarood panelen worden meestal in het wit geleverd maar in principe zijn alle RAL-kleuren mogelijk. De omlijsting bestaat meestal uit (gelakt) aluminium en aan de voorzijde van het paneel bevindt zich gehard glas. Dit type paneel kun je nagenoeg overal toepassen en is geschikt voor bevestiging aan de wand of aan het plafond.

In het paneel is een carbon- of ander soort halfgeleider verwerkt die, wanneer er een elektrische stroom doorheen loopt, warmte afgeeft. De panelen warmen in relatief korte tijd op waardoor je snel van de warmte kunt genieten.

 

infraroodverwarming glazen panelen 2. Glazen infrarood panelen

Glazen infraroodpanelen kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden en zijn leverbaar in de kleuren zwart en wit. Aan de voorzijde zijn ze voorzien van veiligheidsglas waardoor ze een mooie (mat)glanzende uitstraling hebben.

Aan de achterzijde zijn de panelen geïsoleerd waardoor er zo min mogelijk warmte verloren gaat. De warmte wordt opgewekt door een carbonelement en het vermogen varieert van 300 tot 1000 Watt.

 

 

spiegelpanelen infraroodverwarming 3. Infrarood spiegelpanelen

Spiegelpanelen hebben als voordeel dat ze twee functies combineren: spiegelen en verwarmen. Ze zijn ideaal voor gebruik in de badkamer omdat ze in vergelijk tot conventionele verwarmingssystemen snel opwarmen en hierdoor relatief weinig energie gebruiken.

Spiegelverwarming neemt weinig ruimte in beslag en kan in diverse ruimtes toegepast worden zoals de woonkamer of slaapkamer. Je profiteert dan zowel van de warmte als van de esthetische voordelen omdat een ruimte waarin de spiegel hangt groter zal lijken.

 

 

desgin infrarood panelen 4. Design infrarood panelen

Waar standaard panelen al een vrij chique uitstraling hebben, spannen design panelen helemaal de kroon. Design panelen kunnen voorzien worden van afbeeldingen, foto’s of kleurrijke patronen waardoor ze meer lijken op een schilderij dan op een verwarmingspaneel. In principe kan iedere afbeelding in het paneel verwerkt worden en het is ook mogelijk om een eigen foto te gebruiken. Designpanelen functioneren verder op dezelfde manier als standaard infrarood panelen, alleen zijn ze uniek in verschijning door hun persoonlijke toets.

 

 

 

Voordelen van infrarood panelen

Infrarood panelen hebben een aantal specifieke kenmerken. Als het paneel eenmaal op temperatuur is, hoeft het niet continu op vol vermogen ingeschakeld te zijn. Ook bij lagere vermogens wordt er voldoende warmte uitgestraald om de ruimte behaaglijk te kunnen verwarmen. Wel is een thermostaat nodig om het paneel intelligent aan te sturen.

Infraroodpanelen verwarmen niet de lucht in de ruimte maar de objecten en personen die zich in deze ruimte bevinden. Door de efficiënte manier van verwarmen kun je energie besparen. Je kunt de panelen zowel aan de wand of aan het plafond bevestigen. Ze werken op 220 volt en kunnen ook op een lichtpunt worden aangesloten. De panelen zijn te combineren met een draadloze thermostaat waardoor ze alleen warmte afgeven wanneer dat nodig is.

 

Hoeveel panelen heb je nodig?

Het aantal panelen dat je nodig hebt is afhankelijk van het soort ruimte dat je wilt verwarmen. In een badkamer is de warmtebehoefte van je infraroodverwarming bijvoorbeeld een stuk groter dan wanneer je elektrisch wil verwarmen in een slaapkamer. Verder speelt ook de grootte van de ruimte, de positie van de panelen, de aanwezigheid van ramen en het oppervlak aan buitenmuren een rol omdat hierlangs energieverliezen plaatsvinden. Gemiddeld kun je de volgende Wattages aanhouden:

VermogenOppervlakte ruimteVolume
100 watt6 à 8 m²18-19 m³
200 watt13 à 15 m²27-36 m³
300 watt20 à 22 m²54-55 m³

 

Prijs infraroodpanelen

Wil je kwalitatieve panelen (laten) installeren, dan moet je rekenen op een startprijs van 350 euro per element. Advies en offertes op maat van jouw project kan je vrijblijvend aanvragen bij professionele installateurs via onze offerteservice. Ben je op zoek naar panelen voor sporadisch gebruik (hoger verbruik) dan beginnen de prijzen reeds vanaf 150 euro. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Een goed geïsoleerde woning verhoogt je rendement!

Bij slecht geïsoleerde woningen kan je 15% tot 25% extra vermogen nodig hebt om de energieverliezen te compenseren. Je kunt het beste advies vragen bij de leverancier, zeker wanneer je infraroodpanelen als hoofdverwarming wil gaan gebruiken. Het succes van dit type verwarming hangt immers voor een groot gedeelte af van een juiste dimensionering. Hebben je panelen onvoldoende vermogen dan zullen ze nooit voor voldoende warmtecomfort kunnen zorgen.

 

Toepassingen

Infrarood panelen kun je zowel gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming. Een opsomming van de mogelijkheden en vaak gebuikte toepassingen:

 

Als hoofdverwarming

 • Woning, vakantiewoning, buitenverblijf
 • Camper, caravan
 • Kantoor
 • Winkel
 • Dierenverblijf

 

Als bijverwarming

 • Badkamer (kan ook als hoofdverwarming)
 • Zolderkamer
 • Hobbyruimte, speelkamer
 • Onverwarmde garage
 • Serre
 • Veranda
 • Iedere andere ruimte die plaatselijk (bij)verwarmd moet worden.

 

 

kamers infrarood panelen

 

Aandachtspunten bij het kopen van IR panelen

Bij het aanschaffen van een infraroodpaneel kies je beter niet voor een onbekend merk of voor een al te goedkoop paneel. Deze panelen hebben vaak een lage oppervlaktetemperatuur en hebben inferieure verwarmingselementen. Ze geven voldoende warmte maar de elektriciteit wordt minder efficiënt omgezet in warmte dan bij de duurdere panelen het geval is. Kort gezegd: de aanschafkosten zijn laag maar de levensduur is kort en de energiekosten hoog. Je kunt beter investeren in wat kwaliteit omdat je de kosten dan vanzelf terug gaat verdienen.

 

Kwaliteitsvolle panelen worden gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

 • Hoge oppervlaktetemperatuur (hoger dan 90 – 130 °C) Bij hoge oppervlaktetemperaturen is het rendement van een paneel hoger dan bij lage temperaturen.
 • Voldoende isolatie in het paneel (zowel aan de achterzijde als aan de bovenzijde) waardoor het energieverlies beperkt blijft (tot maximaal 5%).
 • Kwalitatief reflectiemateriaal.
 • Kwalitatief verwarmingselement (uit één deel).

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs