Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordelen en nadelen van infraroodverwarming

Infraroodverwarming wordt al geruime tijd gebruikt voor het verwarmen van kantoren, fabrieksgebouwen, dierenverblijven en openbare ruimtes. Vanwege de voordelen van dit systeem zie je dit type verwarming echter ook steeds vaker terug in de woonomgeving. Wat nu juist de voor- en nadelen zijn van verwarmen met infrarood vind je hier terug.

 

Voordelen van infraroodverwarming

Verwarmen met infrarood is een moderne manier van verwarmen en het biedt een aantal interessante voordelen ten opzichte van een conventionele verwarming met vloerverwarming of radiatoren:

 1. Geen ongewenste luchtcirculaties

  Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. Dat wil zeggen dat de warme direct wordt afgegeven aan objecten en personen in de ruimte in plaats van aan de lucht, zoals bij conventionele verwarming het geval is. Bij verwarming met radiatoren bijvoorbeeld verwarmen de radiatoren de lucht. De warme lucht stijgt op richting plafond en daalt vervolgens na afkoeling weer richting de radiator. Dit principe noemen we convectie. Het nadeel van convectie zijn de luchtcirculaties die ontstaan. Huisstof en ander fijnstof wordt door de sterke luchtstromingen meegenomen en raakt zo door het hele huis verspreid. Bij verwarming met infraroodpanelen heb je hier veel minder last van omdat het temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond kleiner is dan bij traditionele verwarming. Hierdoor is er geen, of nagenoeg geen sprake van convectie.

 2. Gunstig energieverbruik

  Een ander voordeel van infraroodverwarming is het relatief geringe energieverbruik. De panelen geven op een gerichte efficiënte manier warmte af waardoor de luchttemperatuur in een ruimte niet meer zo hoog hoeft te zijn. Reeds bij een luchttemperatuur van18 graden Celsius heb je het door de gerichte warmte al aangenaam warm. Er gaat ook veel minder warmte verloren door opstijgende lucht omdat er geen sprake is van convectie. Hoeveel energie je precies zult gaan verbruiken is lastig te zeggen omdat dit geheel afhankelijk is van: het aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden, de mate van isolatie, en de wijze waarop je een ruimte gebruikt. Theoretisch kun je met infraroodverwarming 10% – 40% energie besparen maar dit is zoals gezegd moeilijk in te schatten zonder exacte gegevens.

 3. Eenvoudige installatie

  Een van de voordelen van infraroodverwarming is de simpele installatiewijze. De panelen zijn voorzien van een ophangsysteem en kunnen relatief eenvoudig aan de muur of aan het plafond worden gehangen. Je hoeft dus geen gas- of waterleidingen aan te leggen zoals bij conventionele verwarming en dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Wel moet er in de buurt van de panelen een stopcontact aanwezig zijn of een lichtpunt en moet je dus rekening houden met draden die weggewerkt moeten worden. De panelen worden aangestuurd door een draadloze thermostaat waarmee je de temperatuur kunt regelen. Met een afstandsbediening kun je de panelen afzonderlijk bedienen.

 4. Moderne afwerking en uitstraling

  De huidige generatie infraroodpanelen bestaat uit allerlei stijlvolle modellen die perfect in een modern interieur geïntegreerd kunnen worden. Afhankelijk van de toepassing kun je kiezen uit glas, keramiek, aluminium en soms ook uit andere materialen. Ook allerlei decoratieve afbeeldingen zijn bij bepaalde panelen mogelijk of foto’s waardoor je het paneel een unieke uitstraling kunt geven. Infraroodverwarming kan tevens toegepast worden in spiegels, wat vooral in badkamers praktisch is omdat je er veel ruimte mee kunt besparen. Een vlak paneel is immers makkelijker weg te werken of te integreren dan een radiator.

 

infrarood verwarming voordelen

 

Nadelen van infraroodverwarming

Net zoals bij elk verwarmingssysteem het geval is, heeft ook infraroodverwarming een aantal nadelen:

 1. Juiste dimensionering en positionering is belangrijk

  Omdat infraroodverwarming gericht warmte afgeeft, is het erg belangrijk dat de panelen goed gedimensioneerd en gepositioneerd worden. Je wil immers dat een ruimte zo homogeen mogelijk wordt verwarmd zonder dat er koude zones gaan ontstaan. In een badkamer of ander soort ruimte met een beperkt oppervlak zal dit meestal niet zo ingewikkeld zijn, maar in een grote L-vormige woonkamer moeten de panelen op strategische plaatsen opgehangen worden zodat de hele kamer aangenaam verwarmd kan worden. Ook het vermogen van de panelen is belangrijk. Neem je ze te klein, dan wordt de ruimte niet warm genoeg, neem je ze te groot, dan gaat dit weer ten koste van de energiebesparing, alhoewel je altijd beter enige overcapaciteit kunt hebben dan een onderbemeten systeem.

 2. Elektriciteitsdraden moeten weggewerkt worden

  Een ander nadeel van infraroodverwarming is het elektriciteitssnoer dat weggewerkt moet worden. Dat hoeft geen probleem te zijn maar in sommige gevallen, bij montage aan de muur bijvoorbeeld., kan dit wel eens lastig zijn. Zo’n wandpaneel is immers pas echt mooi wanneer je geen draden ziet. Het lijkt dan net een schilderij en niet op een verwarmingselement. Maar je hebt waarschijnlijk niet overal een stopcontact in de buurt en zeker geen stopcontact op hoogte.

 3. Energie besparen is mogelijk in bepaalde gevallen

  Met infraroodverwarming kun je zeker energie besparen maar je zult dan wel aandacht moeten besteden aan de wijze waarop je de verwarming gebruikt. De meeste energie zul je immers besparen wanneer je de panelen slim aanstuurt. Dat wil zeggen: ze alleen benut wanneer je ze nodig hebt. Wanneer er bijvoorbeeld niemand in de ruimte is, hoeft zo’n paneel in feite niet op volle kracht te functioneren. Door de panelen te combineren met een goede thermostaat en aanwezigheidssensor kun je ze slim aansturen. Dan pas ga je energie besparen en kun je profiteren van de snelle opwarming van dit soort panelen. Zeker in de badkamer zul je al snel minder energie gaan gebruiken in vergelijk tot elektrische vloerverwarming.

 

 

Conclusie: comfort is een persoonlijke zaak

Wat de één ervaart als behaaglijk, vindt een ander juist niet comfortabel. Verwarming is altijd een persoonlijke zaak en sommige mensen prefereren daarom een bepaald type verwarming. Denk je erover om infraroodverwarming als hoofdverwarming in je huis toe te gaan passen, vraag dan eens bij andere mensen naar hun persoonlijke ervaring of zoek wat nadere informatie op de diverse fora op internet. Of begin met één ruimte te verwarmen (bijvoorbeeld de badkamer) of werkkamer en kijk dan eens hoe het bevalt.

 

infrarood verwarming comfort

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs