Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Je eigen wellness met de infrarood douche

Wellnessen in je badkamer kan vanaf nu met een infrarood douche. Met een combinatie van UV-stralen en infraroodstralen doen ze je helemaal ontspannen. Ontdek hier meer over de voordelen, soorten en prijzen van infrarood douches.

 

Soorten infrarood douches

Er zijn twee soorten infrarood douches verkrijgbaar: mét uv-licht en zonder uv-licht. De standaard modellen beschikken alleen over infrarode lampen. Ze zijn vooral geschikt voor mensen die niet per se de behoefte hebben aan uv-licht en alleen willen genieten van de warmte. De combi-modellen beschikken over zowel infraroodlampen als over uv-lampen. Deze kunnen afzonderlijk geschakeld worden zodat je kunt kiezen uit infrarood-licht (voor de warmte) of voor uv-licht (voor het bruinen).

Verder kun je kiezen uit ‘full body’ en ‘half body’ modellen. Full body modellen zijn het grootst en hebben de meeste lampen zodat de warmtestralen het gehele lichaam kunnen bereiken (nek, schouders, rug en onderrug). Half body modellen hebben minder lampen en zijn vooral praktisch om bepaalde gebieden van het lichaam te verwarmen (bijvoorbeeld nek, schouders en bovenrug).

 

Combi infrarood douche: infrarood én uv-licht

Een combi infrarood douche straalt naast infraroodlicht ook uv-licht uit. Door deze combinatie van lichtstralen kun je tijdens het douchen douchen genieten van de warmte van het infrarood en de heilzame eigenschappen van het licht. In feite haal je het zonnetje in huis en kun je binnenshuis van de heilzame werking van de zonnestralen genieten. De warmte van het infrarood licht is goed voor je spieren en het licht dat door de uv-lampen wordt uitgestraald stimuleert de aanmaak van vitamine D in de huid.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend een offerte aan via de offertepagina.

 

Prijs infrarood douche

De kostprijs van een infrarood douche schommelt tussen €750 voor een standaard half body infrarood model, tot €2200 voor de luxere full body combi-modellen met zowel infrarood als uv-licht.

 

Voordelen

• Wellness thuis (je hoeft de deur niet uit)
• Lekker warm onder de douche
• Eenvoudig te installeren (in een hoek of voorzetwand)
• Infraroodlicht is goed voor de bloedsomloop en voor de spieren
• Het gedoseerde uv-licht is veilig en stimuleert de aanmaak van vitamine D
• Het uv-licht heeft een bruinende werking.

 

stralen infrarood douche

 

Soorten lichtbundels

Infrarood licht

Een infrarood douche straalt vooral korte golf infraroodlicht uit. Het is gelijkaardig aan de werking van infraroodverwarming. De  warmtestralen kunnen tot ongeveer 5mm. in de huid doordringen waardoor de spieren zich ontspannen. De lampen in een infrarood douche zijn erg geschikt om je nek, schouders en rug tijdens het douchen te verwarmen. Aangezien het om korte golf straling gaat, zoals die ook gebruikt wordt in infraroodcabines, geldt er een maximum gebruiksduur. Voor infrarood douches adviseert men meestal een maximum van 8 minuten maar dit is afhankelijk van het soort lampen (korte golfstraling: korte gebruiksduur, lange golfstraling: lange gebruiksduur). Je kunt natuurlijk langer douchen als je dat wil, alleen zullen de lampen na een ingestelde tijd vanzelf uit gaan.

 

Uv-licht

Het uv-licht in een infrarood douche is minder krachtig dan het licht van een zonnebank maar omdat je er meerdere malen per week gebruik van maakt hoeft het ook niet krachtig te zijn en is het volledig veilig in gebruik. Je bent dus tijdens het douchen als het ware op een gedoseerde manier aan het zonnen. Je huid kan op deze manier geleidelijk wennen aan het zonlicht. Onder een infrarood douche zul je echter niet na enkele keren douchen al bruin zijn, zoals bij een zonnebank. Je moet hem regelmatig gebruiken om een zomers tintje te krijgen. Fabrikanten bevelen in de meeste gevallen aan om een uv-brilletje te gebruiken wanneer je met je gezicht richting het uv-licht staat. Bij gebruik van alleen infrarood, of wanneer je met je rug richting het licht staat, heb je deze bescherming niet nodig.

 

Plaatsing infrarood douche

Een infrarood douche wordt meestal op stahoogte of op zithoogte opgehangen. Dat kan in de hoek van een douche zijn (opbouw), aan een rechte wand of ingebouwd in een voorzetwand. De apparaten zijn waterdicht en speciaal ontwikkeld voor gebruik in natte ruimtes waardoor ze veilig in gebruik zijn. Meestal is het apparaat voorzien van een lang snoer (gemiddeld 4 meter) zodat je hem op een stopcontact in de buurt kunt aansluiten. Esthetisch gezien is het natuurlijk het mooist wanneer het snoer netjes is weggewerkt. Inbouwen in een voorzetwand is een optie omdat je de elektra dan veilig kunt wegwerken maar er zijn ook nog andere constructies mogelijk zolang je de richtlijnen (AREI) maar respecteert zoals die opgesteld zijn voor de aanleg van elektrische installaties. Vraag vrijblijvend een offerte aan via de offertepagina.

 

Verbruik douche met infraroodstralen

Het elektriciteitsverbruik van een infrarood douche hangt samen met het vermogen van de lampen en de tijd dat je onder de douche staat. Bij een gemiddelde douchetijd van 10 minuten moet je denken aan een bedrag van €0.03 (basic model) tot €0.06 per douchebeurt (combi modellen).

 

Levensduur van de lampen

De gemiddelde levensduur van de infrarood lampen bedraagt 2000 uur. Bij vijf keer per week douchen met een gemiddelde douchetijd van 10 minuten komt dat neer op een levensduur van 46 jaar. De uv-lampen gaan, net als de lampen in een zonnebank, wat minder lang mee. Gemiddeld genomen moet je ze na 600 uur (ongeveer 7 jaar) vervangen. Het apparaat geeft vanzelf een melding wanneer het tijd wordt om de lampen te vervangen. De lampen stoppen overigens niet met functioneren maar de sterkte van de uv-straling neemt af.

 

Onderhoud

Je kunt de glasplaat van de douche na gebruik het beste droogmaken met een handdoek. Hiermee voorkom je kalkaanslag. Maar het is niet perse noodzakelijk. Het beste volg je het reinigingsadvies van de fabrikant op. Reinigen met een neutrale allesreiniger is vanzelfsprekend altijd mogelijk omdat dit product geen zuren bevat die het oppervlak kunnen aantasten. Pas wel op met schuurmiddelen (zoals Cif). Ze kunnen krassen veroorzaken op het aluminium of op andere onderdelen van de douche.

 

Offertes voor een infraroodcabine, sauna, ... ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen