Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood terrasverwarming

Met infrarood terrasverwarming kun je ook in de wat koudere periodes comfortabel gebruik maken van je terras. Infrarood terrasverwarming is makkelijk te plaatsen en neemt op het terras zelf geen plaats in beslag waardoor je een vrije doorloop blijft houden.

 

Voordelen van infrarood terrasverwarming

Bij terrasverwarming kun je ruwweg kiezen uit twee soorten verwarming: verwarming op gas en verwarming met elektriciteit (infrarood). Infraroodverwarming heeft een aantal voordelen ten opzichte van gas:

  • Bij een gas heater, die werkt op propaan of butaan, moet je regelmatig de gasfles verwisselen. Dit kost tijd en wanneer je geen nieuwe fles op voorraad hebt zul je hiervoor naar de winkel moeten. Bij een elektrische heater is het slepen met gasflessen niet nodig. Een infrarood heater sluit je eenmalig aan op het stopcontact en daarna heb je er geen omkijken meer naar.
  • Bij een gasgestookte heater kun je zomaar ineens door je voorraad gas heen zijn. En dat gebeurt doorgaans op de meest ongelukkige momenten. Bij infrarood verwarming hoef je hier niet bang voor te zijn. Zo’n heater werkt altijd, tenzij er een stroomstoring is natuurlijk.
  • Elektrische infraroodverwarming is veilig in gebruik, er komt geen open vuur aan te pas. De apparaten kunnen niet omvallen, gebruiken geen zuurstof en bij verwarming komen er geen verbrandingsgassen vrij.
    Infraroodstralers zijn vrij compact en kunnen opgehangen worden waardoor je meer ruimte op het terras overhoudt.

 

Prijs infrarood terrasverwarming

Wil je kwalitatieve infraroodstralers als terrasverwarming (laten) installeren, dan moet je rekenen op een startprijs van 350 euro per element. Advies en offertes op maat van jouw project kan je vrijblijvend aanvragen bij professionele installateurs via onze offerteservice. Ben je op zoek naar stralers voor sporadisch gebruik (hoger verbruik) dan beginnen de prijzen reeds vanaf 100 euro. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

infrarood terrasverwarming voordelen

 

Verschillende soorten infrarood terrasverwarming

De meeste terrasverwarmers zijn zogenaamde heldere stralers, dat wil zeggen dat het verwarmingselement gaat gloeien en oplicht tijdens gebruik. Meestal maken deze heaters gebruik van kortegolf straling omdat dit type infraroodstraling voor buitengebruik het meest geschikt is. Er zijn een aantal verschillende soorten lampen die veel gebruikt worden voor terras verwarming:

 

Halogeen terras verwarming

Halogeen infraroodlampen zijn erg geschikt voor gebruik buiten omdat er, ook bij veel wind buiten, slechts weinig warmte verloren gaat. Deze lampen geven op een gerichte manier warmte en stralen een sfeervol licht uit. Ze zijn goed te gebruik in (open) ruimtes waar veel wind staat.

 

Kwarts / quartz infra rood

Kwarts lampen hebben enige tijd nodig om volledig op te warmen. Ze gaan dan gloeien en stralen daarna veel warmte uit. Het nadeel van dit type lamp is dat de warmte wat sneller verloren gaat door luchtbewegingen dan bij bijvoorbeeld halogeen het geval is. Quarz heaters zijn erg geschikt voor tuinhuizen, blokhutten en veranda’s omdat de luchtbewegingen hier minder groot zijn dan in een open ruimte.

 

Golden tube lampen

Golden tube lampen kun je herkennen aan het (goud)geel gekleurde licht dat ze uitstralen. Het zijn uiterst effectieve korte golf stralers die erg geschikt zijn voor gebruik op een terras. Populair zijn de ronde modellen die als een lamp boven het terras hangen maar zijn ook in rechthoekige vorm verkrijgbaar. De infrarood buis van deze lamp is voorzien van een speciale reflecterende (gouden) laag waardoor de warmte goed verspreid wordt.

 

Carbon stralers

Carbon stralers zijn lange golfstralers, ook wel donkere stralers genoemd. Ze stralen geen licht uit maar alleen infrarode warmte. De oppervlaktetemperatuur is veel minder hoog dan bij heldere korte golfstralers en de warmte dringt minder goed door in bewegende lucht. Carbon stralers zijn daarom vooral geschikt voor toepassingen binnen of voor gebruik in een veranda of andere beschutte ruimte waar nagenoeg geen wind staat. In dergelijke omstandigheden gebruiken ze efficiënt energie en kan je er zelfs energie mee besparen.

 

Heldere & donkere stralers

Infraroodstralen kunnen in verschillende golflengtes worden opgewekt. Voor toepassing buiten, zoals het verwarmen van een terras, zijn de heaters met korte golfstraling het meest geschikt. Deze heaters worden ook wel heldere stralers genoemd omdat ze opgloeien tijdens gebruik. De temperatuur van het oppervlak van een heldere straler kan oplopen tot wel 2000 graden Celsius.

Donkere stralers lichten niet op tijdens gebruik. Ze werken met lange golfstraling en zijn over het algemeen beter geschikt voor gebruik binnen omdat je in een binnensituatie geen hoge temperaturen (per vierkante meter) nodig hebt om het aangenaam warm te hebben. Donkere stralers behalen binnen een hoger rendement dan buiten. Soms worden heldere stralers wél binnen gebruikt (denk aan een goedkope straalkachel voor in de badkamer, of aan verwarmingslampen boven een terrarium). Het rendement per saldo is dan echter niet zo goed.

 

Klik hier voor een vrijblijvende offerte of bekijk het aanbod in de webshop.

 

infrarood terrasverwarming soorten

 

Energieverbruik terrasverwarmers

Wanneer je een terras wil gaan verwarmen dan is het meestal niet nodig om het gehele terras te verwarmen. Daarom is infrarood erg geschikt als terrasverwarming omdat je er bepaalde plekken gericht mee kunt verwarmen. Het vermogen dat je nodig hebt wordt bepaald door de grootte van het terras, het soort terras, het type lamp, en de buitentemperatuur die je wil bereiken. Gemiddeld genomen kun je de volgende waardes aanhouden:

Terras 6-12 m² : 1 heater van 2000 Watt of 2 van 1500 Watt
Terras 10-16 m² : 2 heaters van 1500 Watt of 3 van 1000 Watt

Het kan nooit kwaad om advies aan de leverancier te vragen over het wattage en het soort lampen dat je het beste kunt toepassen op je terras. Kijk ook altijd goed naar de specificaties en de manier waarop de lampen opgehangen moeten worden. Je wilt het immers onder allerlei soorten weersomstandigheden behaaglijk warm hebben op je terras, ook wanneer de wind waait of wanneer je eens ergens ander gaat zitten op het terras.

Het verbruik van een terras heater kun je vrij eenvoudig berekenen. Stel dat je bijvoorbeeld een terras hebt van 14 vierkante meter. Dan heb je normaal gesproken zo’n 3000 Watt aan energie nodig. Bij een energieprijs van €0.21 per Kilowattuur kost het verwarmen van je terras dan 3.0 x 0.21 = € 0.63. Heb je een wat kleiner terras (kleiner dan 7 m²) dan betaal je gemiddeld €0.10 tot €0.25 aan elektriciteitskosten per uur.

 

infrarood terrasverwarming

 

Tips installatie infrarood terrasverwarming

Het installeren van infraroodverwarming is kinderlijk eenvoudig maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Hoe zit het met de waterdichtheid van de heater? Zijn er bijzondere eisen die de fabrikant stelt? Dit kan belangrijk zijn i.v.m. de plek waar je de heater wil gaan hangen en de garantie die de fabrikant geeft.

Afhankelijk van het type heater kan het zijn dat je bij het installeren een bepaalde afstand tot het plafond of achterliggende materialen moet houden i.v.m. brandgevaar (hout / kunststof dakplaten). Kortegolf stralers (heldere stralers) moeten doorgaans minimaal 2 meter boven de grond worden gemonteerd. Dit in verband met de veiligheid. De lampen worden erg warm. Wanneer je twee infrarood heaters naast elkaar wil hangen dan houd je het beste een afstand aan die kleiner is dan 3 meter.

Als ze aan één muur hangen kun je ze het beste iets naar elkaar toe richten zodat je de beste overlap krijgt. De terrasverwarmers moet je afzonderlijk kunnen schakelen.

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs