Toepassingen infraroodverwarming
Infraroodverwarming kan je toepassen als hoofdverwarming of als bijverwarming. De warmtepanelen zijn eenvoudig op te hangen en geven gericht hun warmte af. Dat maakt ze uiterst geschikt voor uiteenlopend gebruik. In dit artikel vind je 6 veelgebruikte toepassingen van infraroodverwarming.
1: infrarood als centrale verwarming in huis
Met infrarood panelen kan je de gehele woning verwarmen. Wel is het dan van belang dat de panelen voldoende ruim gedimensioneerd zijn en dat ze op strategische plaatsen worden opgehangen. Op deze manier kan je een woning homogeen verwarmen. Ook is het belangrijk om de panelen op intelligente manier aan te sturen zodat ze alleen energie verbruiken wanneer dit nodig is.
Meer informatie over infraroodpanelen en waar je op moet letten bij aanschaf vind je hier.
2: de badkamer verwarmen via infraroodverwarming
De badkamer is een ruimte waar er veel behoefte aan warmte is. Door gebruik te maken van infraroodverwarming in de badkamer kan je flink wat energie besparen omdat de panelen snel op temperatuur zijn en hun warmte op een gerichte manier afgeven. Speciaal voor badkamers zijn er ook spiegelpanelen die warmte kunnen uitstralen. Deze spiegelpanelen zijn niet alleen elegant en mooi om te zien, maar ze gaan ook uiterst efficiënt met energie om.
Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden van infrarood verwarming in de badkamer.
3: infrarood douche
Een andere toepassing van infraroodverwarming in de badkamer is de infrarood douche. Daarin zijn de beste kwaliteiten van een zonnebank en een infraroodcabine (zie verder) met elkaar verenigd. Je kan dan lekker relaxen onder een warme douche terwijl je spieren nog eens extra verwarmd worden door het heilzame infrarood-licht en je huid een vitamine D boost krijgt door de uv-lampen. Kortom: wellness in je eigen badkamer zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft.
Meer informatie over infrarood douches en hun kostprijs vind je hier.
4: infrarood sauna
Een infrarood sauna (infrarood cabine) heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van een klassieke Finse sauna. Hij verbruikt relatief gezien weinig energie, is in principe overal te plaatsen en je zal het niet snel benauwd krijgen in een infrarood sauna. De infraroodwarmte is goed voor je spieren en voor de doorbloeding van de huid. In een infrarood cabine kom je tot rust en kan je alle zorgen van de dag even achter je laten.
Meer informatie over de verschillende soorten infrarood sauna’s kan je hier lezen.
5: infrarood veranda verwarming
Een veranda is een ideale plek om het gehele jaar door van het uitzicht op de tuin te genieten. Onder een veranda zit je beschut en heb je geen last van de wind. In de koudere periodes zal je echter wel een bepaalde vorm van verwarming nodig hebben om de ruimte behaaglijk warm te houden. Infrarood heaters (verwarmers) zijn hiervoor uiterst geschikt en zijn vrij eenvoudig te installeren.
Meer informatie over infrarood verwarming voor de veranda kan je hier lezen.
6: terrasverwarming
In de zomer is het buiten op het terras aangenaam vertoeven: gezellig samen buiten eten, een goed boek lezen of gewoon genieten van het uitzicht op de tuin. Met terrasverwarming kan je ook bij wat minder goed weer en bij lagere temperaturen nog buiten zitten zonder dat je meteen de dekens uit de kast hoeft te halen. Infrarood terrasverwarming biedt een aantal voordelen ten opzichte van verwarming op gas.
Meer toepassingen infrarood verwarming
Naast bovengenoemde toepassingen zijn er vanzelfsprekend nog tal van andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming van een dierenverblijf. Door de gerichte warmte kan je bepaalde plaatsen in het verblijf uitlichten, waardoor je verschillende temperatuurzones kan creëren. Zo blijven sommige plekken koel, terwijl andere plaatsen juist warm worden. Dit is met een conventioneel centraal verwarmingssysteem niet of nauwelijks te bereiken. Ook blijven de verwarmingskosten met infrarood binnen de perken omdat je niet de hele ruimte hoeft te verwarmen. Andere toepassingen zijn:
• Gerichte verwarming van de werkplekken in een kantoor of andere werkruimte.
• Verwarming van looppaden in een winkel (in plaats van heel de winkel).
• Bijverwarmen van een koude hoek in de woonkamer.
• Bijverwarming in de garage of in een hobbyruimte.