Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infraroodverwarming plafond

Infraroodverwarming kan je gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming (bv. badkamer, bureau, …). Je kan infrarood verwarmingselementen hiervoor perfect aan het plafond bevestigen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van infrarood plafondverwarming? Ben je nieuwsgierig naar het verbruik en de prijzen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten
Vereist vermogen
Prijs
Verbruik
Uitvoeringen
Vraag gratis offertes aan

 

Waarom kiezen voor infraroodverwarming aan het plafond?

Met infraroodverwarming verwarm je niet de lucht, maar de objecten en mensen in een bepaalde ruimte. De verwarmingselementen houden de warmte langer vast en verspreiden die erg gelijkmatig. Hang je een stralingspaneel tegen het plafond? Dan krijg je nog een groter stralingsbereik én een gelijkere warmteverspreiding. Zo geniet je nog langer van de vrijgekomen stralingswarmte. • Infraroodverwarming voor het plafond of de wand, wat is de beste keuze?

  Je kan infrarood plafondpanelen en -heaters kopen voor aan het plafond of aan de wand. Maar wat is nu de beste keuze? Infrarood plafondverwarming is meer aangeraden vanwege het comfortabele warmtegevoel door de hoogte van het verwarmingselement. De ideale positie is in het midden van een ruimte en niet rechtstreeks boven je hoofd. Anders krijg je het te snel te warm. Je kan wand- en plafondpanelen of -heaters ook combineren. Ze met elkaar wisselen kan niet, omdat ze doorgaans een ander vermogen hebben.

  TIP: een professionele installateur geeft je graag meer uitleg over infraroodverwarming aan het plafond en/of aan de wand. Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina • Infrarood verwarming zelf plaatsen of laten plaatsen?

  Is het de bedoeling om de infrarood plafondverwarming slechts sporadisch te gebruiken en is het verbruik van minder belang? Dan kan je een doe-het-zelf installatie overwegen. Let op, infraroodverwarming die je in webshops vindt, is goedkoper maar ook van mindere kwaliteit waardoor het vaak meer verbruikt. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

  Is het de bedoeling om de infrarood plafondverwarming vaak te gebruiken? Dan kies je best voor een professionele installatie. Een gespecialiseerde installateur van infraroodverwarming zorgt voor een correcte berekening van het vereiste vermogen op maat van jouw woning en energieverbruik. Een vakman werkt ook met kwalitatieve verwarmingselementen en kan de plaats ervan perfect bepalen. Een professionele installatie is wat duurder, maar verbruikt wel minder. Zo bespaar je er op termijn heel wat geld uit. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina.

Infraroodverwarming plafond

 

Soorten infraroodverwarming plafond

Heb je interesse in infraroodverwarming aan je plafond als hoofd- of bijverwarming? Dan wil je vast ook weten wat de mogelijkheden zijn. Je kan kiezen uit:

 

1) Infrarood plafondpanelen

De meest voorkomende vorm van infraroodverwarming aan het plafond zijn infraroodpanelen. Dit zijn elektrische verwarmingselementen die bekend staan om hun gelijkmatige warmteafgifte, onderhoudsarme vormgeving en gunstig verbruik. Je kan deze infrarood plafondpanelen gewoon aansluiten op een stopcontact. Dergelijke stralingspanelen aan het plafond kan je trouwens verkrijgen in tal van uitvoeringen: verschillende kleuren, designs, … Zo vind je vast een infrarood plafondpaneel dat bij jouw interieur past.

Prijs infrarood plafondpanelen: € 180 à 1.000 (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2) Infrarood plafondheater

Een andere mogelijkheid voor infrarood plafondverwarming is een infrarood heater. Die heb je waarschijnlijk al gezien als terrasverwarming. Deze heaters zijn zowel geschikt voor gebruik binnenshuis als buitenshuis. Binnen vind je ze dan voornamelijk terug als donkere stralers met lange golf straling. Deze carbonstralers stralen enkel warmte uit en geen licht. Toch komen ze minder voor in privéwoningen dan infrarood plafondpanelen. Ook hier kan je kiezen voor verschillende designs en functies (timer, afstandsbediening, …).

Prijs infrarood plafondheaters: € 300 à 400 (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welk soort infraroodverwarming kies ik best?

Hoewel ze ook binnen kunnen, worden infrarood plafondheaters vooral buiten toegepast. Infrarood plafondpanelen zien er iets subtieler uit en zijn mogelijk in verschillende vormen, kleuren, … waardoor je ze makkelijk kan integreren in je interieur. Je keuze hangt dus vooral af van je eigen voorkeur en de gewenste look.

TIP: een professionele installateur informeert je graag over de mogelijkheden en kan helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte berekening van het vereiste vermogen (belangrijk voor een laag verbruik) en een juiste plaatsing van de infraroodverwarming aan het plafond. Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

Wat is het vereist vermogen voor mijn infraroodverwarming?

De grootte van de kamer en de hoogte van het plafond bepalen het vereiste vermogen van de infrarood plafondverwarming en het aantal panelen of heaters dat je nodig hebt. Je mag rekenen op een benodigd vermogen van 100 Watt per m² ruimte. Je hebt trouwens minder vermogen nodig als de ruimte goed geïsoleerd is. De onderstaande tabel somt het nog even op:

VermogenOppervlakte (in m²)
300 Watt3 m²
500 Watt5 m²
700 Watt7 m²
1000 Watt10 m²

TIP: twijfel je hoeveel infrarood verwarmingselementen je nodig hebt en met welk vermogen? Een gespecialiseerde installateur berekent graag het vereiste vermogen op maat van jouw energieverbruik. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs infraroodverwarming plafond

De prijs voor infrarood verwarming voor het plafond hangt voornamelijk af van het vermogen. Gemiddeld betaal je voor een standaard infrarood plafondpaneel van 1.000 Watt (waar je dus 10 m² mee kunt opwarmen) € 500 à € 600 (incl. btw en excl. plaatsing). Voor een kwalitatief basismodel van een infrarood plafondheater mag je rekenen op € 300 à € 400 euro (incl. btw en excl. plaatsing).

LET OP: dit zijn richtprijzen. Hoeveel je exact betaalt voor je infraroodverwarming aan het plafond hangt af van de uitvoering van de IR-plafondverwarming, de montagekosten, de functionaliteiten, … De prijzen kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen van panelen en heaters, plaatsingskosten, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

infrarood panelen plafond
Infraroodpanelen kun je ook in een wanduitvoering krijgen.

Verbruik infraroodverwarming plafond

Hoe zit het met het verbruik van infraroodverwarming? Het antwoord op die vraag hangt grotendeels af van je keuze om met een installateur samen te werken of niet. Ook het feit of je jouw infrarood plafondverwarming als hoofd- of bijverwarming gebruikt, speelt een rol:

 • Infrarood plafondverwarming als bijverwarming: dit komt het meest voor en is handig voor plaatsen in de woning waar de warmtevraag hoog is. Bijvoorbeeld in de badkamer of boven de zithoek. Dan kun je de stralingswarmte manueel in- en uitschakelen.
 • Infrarood plafondverwarming als hoofdverwarming: dit is ook een optie, maar enkel als jouw woning erg goed geïsoleerd is. Pas dan haal je een goed rendement met je infrarood verwarming aan je plafond.

TIP: vraag advies aan een gespecialiseerde installateur. Zeker als je overweegt om infrarood plafondpanelen als hoofdverwarming in te zetten. Bovendien spaar je pas echt energie als je het verwarmingssysteem slim instelt en optimaal gebruik maakt van de timerfunctie, de besturing op afstandsbediening,… Je kan je infraroodpanelen ook rechtstreeks aansluiten op jouw zonnepanelen-installatie.

Mogelijke uitvoeringen

Infrarood verwarmingspanelen aan je plafond kan je geheel naar eigen smaak laten samenstellen. Je kan verschillende keuzes maken op vlak van:

 • Materiaal: glas, keramiek, aluminium, …
 • Vorm: rechthoekig, vierkant, rond, ovaal, …
 • Grootte: verschillende afmetingen mogelijk
 • Kleur: gelakt of mat, in alle mogelijke RAL-kleuren
 • Design: foto’s, reliëf, kleurrijke patronen, …
 • SMART-toepassing: met of zonder thermostaat, afstandsbediening of bediening via smartphone, …
 • Met of zonder licht: verkrijgbaar met ingebouwde LED-lichten of -stroken, ideaal als ruimtebesparende 2-in-1 oplossing

Deze keuzes maak je al naargelang de grootte van de ruimte waarin de infrarood plafondverwarming komt te hangen, het gewenste uitzicht en natuurlijk ook op basis van jouw budget. Laat je in je zoektocht zeker bijstaan door een professional wanneer je op zoek bent naar de beste oplossing voor jouw project:

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs