Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood verwarming slaapkamer

Infraroodverwarming is erg geschikt om je slaapkamer te verwarmen. De plaatsing gaat erg snel en infrarood verwarming biedt tal van interessante voordelen. Maar wat zijn die grootste troeven nu? Zijn er ook nadelen aan infrarood verwarming in de slaapkamer? Uit welke verwarmingsoplossingen kan je kiezen? Wat kosten ze? En wat zijn de alternatieven? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar: 
Voor- en nadelen infrarood verwarming slaapkamer
Types infrarood verwarming slaapkamer
Infrarood verwarming slaapkamer prijs
Alternatieven voor infrarood verwarming
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

Wanneer kiezen voor infrarood verwarming in de slaapkamer?

Infraroodverwarming is een erg efficiënte manier om je slaapkamer te verwarmen. De infraroodstralen verwarmen eerst de objecten in de kamer, die op hun beurt de warmte afgeven aan de omgeving. Zo kan de warmte zich gelijkmatig door heel je slaapkamer verspreiden. Deze manier van verwarmen in de slaapkamer is vooral een goed idee wanneer:

 • je nog geen verwarmingsinstallatie hebt boven: infraroodverwarming is makkelijk te plaatsen, omdat je geen cv-leidingen moet laten aanleggen. Als je dus in je slaapkamer nog geen bestaande verwarmingsinstallatie hebt, is infrarood erg aangewezen.
 • je je slaapkamer enkel gebruikt om te slapen: infraroodverwarming is vooral geschikt voor ruimtes die je minder vaak of minder lang gebruikt. Als je in je slaapkamer dus bijvoorbeeld ook een bureau hebt dat je dagelijks gebruikt, kan infraroodverwarming minder aangewezen zijn.
 • je woning goed geïsoleerd is: verder is infraroodverwarming vooral geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Op die manier blijft het stroomverbruik relatief beperkt.

Infrarood verwarming in je slaapkamer plaatsen? Schakel een installateur in! Deze geeft je advies over de soorten infraroodverwarming en kan deze correct installeren. Vind een expert in de buurt.

infraroodverwarming slaapkamer

 

Voor- en nadelen infrarood verwarming voor slaapkamer

Infraroodverwarming in de slaapkamer heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

 • Gericht verwarmen: infraroodverwarming kan een ruimte gericht en snel verwarmen omdat het met straling werkt. Daardoor is dit soort verwarming erg geschikt voor ruimtes die je minder vaak gebruikt, zoals de slaapkamer. Als je de ruimte gebruikt, kan je deze dan snel opwarmen voor een korte periode.
 • Besparing op energiekosten: verwarming op straling heeft een hoger rendement dan traditionele verwarming. Zeker in combinatie met een goed geïsoleerde woning, kan je bij gebruik van infraroodverwarming in de slaapkamer flink wat besparen op je energiefactuur.
 • Moderne uitstraling: er zijn verschillende soorten uitvoeringen van infraroodverwarming. In de meeste gevallen hebben deze panelen, stralers, … een moderne uitstraling en nemen ze weinig plek in beslag.
 • Goed voor je gezondheid: als je je slaapkamer verwarmt met stralingswarmte circuleert er minder stof, vuil en huisstofmijt door de lucht. Bovendien droogt infraroodverwarming de lucht niet uit, waardoor je geniet van een optimale luchtvochtigheid in je slaapkamer.
 • Geruisloos: bij traditionele verwarming kan je enig geluid horen door het warme water dat door je leidingen en radiatoren stroomt. Infrarood verwarming daarentegen is geruisloos, waardoor je geniet van een optimale nachtrust.

 

 • Niet geschikt voor alle woningen of slaapkamers: om energiekosten te besparen met infraroodverwarming in je slaapkamer is het belangrijk dat je de verwarming niet constant laat werken. Bovendien haal je ook meer voordeel uit de infrarood verwarming als je woning goed geïsoleerd is.
 • Niet eender waar in je slaapkamer: infraroodverwarming geeft gericht warmte af aan bepaalde objecten in de ruimte. Daarom is het belangrijk dat de panelen correct en op een specifieke plek geplaatst zijn (bv. aan het plafond boven het voeteinde van je bed), zodat je slaapkamer overal gelijk verwarmd wordt.

 

Types infrarood verwarming slaapkamer

Als je je slaapkamer wil verwarmen met infraroodverwarming, zijn er verschillende mogelijke types waaruit je kan kiezen. We geven een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Infrarood panelen

Dit type infraroodverwarming is het meest gebruikte type in de slaapkamer. Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen zoals panelen voor je plafond of wand, panelen in alle RAL-kleuren, panelen uit glas, spiegelpanelen… Infrarood panelen zijn ideaal om kleinere ruimtes snel te verwarmen. Eenmaal de ruimte verwarmd is, moeten de panelen niet op vol vermogen blijven draaien.

 

2. Infraroodstralers

Infraroodstralers staan vooral bekend als terrasverwarming, maar kan je ook perfect in de slaapkamer gebruiken. Je kan de infraroodstralers of heaters dan aan het plafond of de zijmuur bevestigen. Ook deze units zijn meestal stijlvol ontworpen en kunnen je slaapkamer snel verwarmen. Er bestaan infraroodstralers met slimme functies, timers, afstandsbedieningen, eco-functies…

 

3. Infrarood vloerverwarming

Tot slot kan je nog kiezen voor infrarood vloerverwarming. Daarbij legt de installateur een dunne folie of dunne matten onder de vloer. Een groot voordeel van infrarood vloerverwarming is dat het je volledige vloeroppervlak verwarmt en dus niet enkel de plekken waar de kabels lopen. Verder kan je infrarood vloerverwarming ook onder verschillende soorten vloeren leggen en blijft de opbouwhoogte beperkt.

 

Welke infraroodverwarming kies ik het best voor mijn slaapkamer?

De meest aangewezen soort infrarood verwarming voor jouw slaapkamer hangt natuurlijk af van je eigen wensen en voorkeuren. In de slaapkamer kiezen mensen vaak voor panelen die verwerkt zijn als spiegel of die tegen het plafond boven het voeteinde van het bed geplaatst zijn. Vloerverwarming is dan weer erg aangenaam om op te lopen en infraroodstralers zijn gemakkelijk te bedienen.

Advies nodig? Een specialist kan je verder adviseren over de meest geschikte optie, rekening houdend met jouw wensen, situatie en budget. Vind een expert in de buurt.

 

Infrarood verwarming slaapkamer prijs

De kostprijs van infrarood verwarming in de slaapkamer hangt af van verschillende factoren zoals de oppervlakte, de kwaliteit van de verwarmingselementen, het type infrarood verwarming… In de onderstaande tabel geven we enkele richtprijzen per type infrarood verwarming:

Type infrarood verwarmingGemiddelde prijs (excl. btw)
Infrarood panelen€ 200 à 600 per unit (excl. plaatsing)
Infraroodstraler€ 100 à 400 per unit (excl. plaatsing)
Infrarood vloerverwarming€ 50 à 75 per m² (incl. plaatsing)

BELANGRIJK: de prijzen in de tabel hierboven zijn slechts richtprijzen. Om de exacte prijs te kennen voor de plaatsing van infraroodverwarming in jouw slaapkamer, vraag je best offertes aan bij infrarood experts. Zo kan je gericht prijzen en voorwaarden vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

infrarood verwarming voor slaapkamer

 

Alternatieven voor infraroodverwarming in de slaapkamer

Naast infraroodverwarming kan je je slaapkamer ook nog op andere manieren met elektriciteit verwarmen. We zetten enkele alternatieven op een rij:

 

1. Elektrische convectoren

Elektrische convectoren kunnen net zoals infraroodverwarming snel een ruimte opwarmen. Ze gebruiken daarvoor convectiewarmte. De toestellen trekken koude lucht aan en warmen die op om nadien aan de ruimte af te geven. Convectoren zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen zoals paneelconvectoren, wandconvectoren, designconvectoren…

 

2. Elektrische radiatoren

Elektrische radiatoren zijn makkelijk te installeren en zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Als je je slaapkamer enkel ’s nachts gebruikt en wil verwarmen met elektrische radiatoren, kies je best voor verwarming met een hoog vermogen. Deze toestellen verbruiken meer, maar kunnen je kamer ook snel opwarmen. Daardoor zijn ze erg geschikt voor ruimtes die je sporadisch of kort gebruikt.

 

3. Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een goed alternatief voor infrarood vloerverwarming. Het is beschikbaar als matten, met kabels of met een folie. Ook dit type verwarming is erg geschikt voor een slaapkamer die je niet constant gebruikt. Door de verwarming niet voortdurend te gebruiken, bespaar je kosten en kan je de ruimte toch snel opwarmen wanneer je ze wel wil gebruiken.

 

Ontvang advies op maat van een expert!

Er zijn dus heel wat soorten verwarming en mogelijke uitvoeringen waaruit je kan kiezen om je slaapkamer te verwarmen. Wat nu de meest aangewezen optie is, hangt af van meerdere factoren. Een specialist luistert naar jouw wensen en adviseert je over de meest geschikte soort verwarming voor jouw slaapkamer. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en kom in contact met verwarmingsspecialisten in jouw buurt:

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs