Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wat is de beste infraroodverwarming?

Milieu- en budgetvriendelijk je woning verwarmen? Denk dan aan infraroodverwarming. Hierbij maak je gebruik van comfortabele infraroodstraling om je huis snel op temperatuur te brengen. Er zijn meerdere soorten infraroodverwarming, met elk hun eigen toepassingen, voor- en nadelen, prijzen, … Wat is de beste infraroodverwarming voor jouw woning? Ontdek het hier!

 

Beste infraroodverwarming: 4 keuzefactoren

Er zijn verschillende opties op vlak van infraroodverwarming. De meest aangewezen keuze hangt af van meerdere factoren en verschilt dus per woonsituatie. Wat in jouw situatie de beste infraroodverwarming is, verschilt volgens deze 4 factoren:

FACTOR 1: toepassing
FACTOR 2: type
FACTOR 3: locatie
FACTOR 4: prijs
CONCLUSIE: wat is voor mij de beste infraroodverwarming?

Meer weten over infraroodverwarming? Vraag advies aan meerdere installateurs via Solvari. Zo ben je altijd zeker van de beste infraroodverwarming voor jouw woning. Start je aanvraag hier.

beste infraroodverwarming

 

FACTOR 1: beste infraroodverwarming volgens toepassing

Qua toepassing heb je doorgaans 2 opties: infraroodstraling als hoofdverwarming of als bijverwarming. Een kort overzicht:

 

Infrarood als hoofdverwarming

Als hoofdverwarming is infrarood enkel rendabel in een goed geïsoleerde woning. Met panelen, vloerverwarming, … verwarm je zo je hele woning. Wel moet je er rekening mee houden dat je dan nog een aparte boiler nodig hebt voor warm water, aangezien je met infrarood alleen je woning zelf verwarmt.

Is je huis optimaal geïsoleerd en heb je zonnepanelen op je dak? Dan is infrarood als hoofdverwarming een interessante oplossing met een beperkt verbruik. Infraroodstraling warmt objecten en mensen direct en gericht op, in plaats van eerst de lucht te verwarmen zoals klassieke radiatoren.

 

Infrarood als bijverwarming

Infraroodverwarming als bijverwarming is doorgaans de beste optie, vooral bij matige woningisolatie. Je gebruikt dan panelen, een heater of vloerverwarming als ondersteuning voor je cv-ketel. Aangezien infrarood voor stralingswarmte zorgt, kan je er bepaalde plekken makkelijk mee opwarmen en snel comfortabel maken. Denk bv. aan je badkamer, je slaapkamer, …

 

TIP: laat een expert je woningisolatie checken!

Benieuwd of je infrarood kan inzetten als hoofdverwarming? Laat dan eerst checken door een expert of je huis genoeg is geïsoleerd. Anders is de installatie niet rendabel. In de meeste gevallen gebruik je infrarood dus enkel als bijverwarming. Voor meer info kan je terecht bij een van onze experts. Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes.

 

FACTOR 2: beste infraroodverwarming volgens type

Panelen, stralers, vloerverwarming, … zijn de mogelijke opties op vlak van infraroodverwarming. Hierbij is de beste keuze vooral afhankelijk van je wensen en budget. Een kort overzicht:

 • Infraroodpanelen: deze panelen plaats je op je wanden of op je plafond. Je moet ze gewoon aansluiten op een stopcontact. Verder zijn ze beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Denk aan spiegelpanelen, panelen van keramiek of metaal, … Ook zijn er design panelen waarmee je een unieke uitstraling creëert.
 • Infraroodstralers: er zijn verschillende soorten stralers, voor binnen én buiten. Doorgaans gebruik je lange golf stralers voor binnen en korte/middengolf stralers voor buiten. Bij deze laatste types is de straling veel intenser, wat het ideaal maakt als terrasverwarming. Verder heb je nog de keuze uit meerdere soorten lampen voor zo’n heater. Denk bv. aan halogeen, kwarts of golden tube lampen.
 • Infrarood vloerverwarming: vloerverwarming op basis van infraroodstraling is toe te passen als hoofdverwarming, maar het is populairder als bijverwarming. Je combineert infraroodmatten dan met je bestaande radiatoren. Verder zijn er verschillende uitvoeringen met variërende vermogens. Zo zijn sommige uitvoeringen enkel geschikt als bijverwarming (80 watt per m²), met 160 watt per m² als vereiste voor hoofdverwarming.

 

FACTOR 3: beste infraroodverwarming volgens locatie

De beste infraroodverwarming varieert ook volgens de locatie. Is de installatie bv. bedoeld voor binnen of buiten? En om welke binnenruimte gaat het precies? Een aantal mogelijkheden:

 

Infraroodverwarming voor de badkamer

De badkamer is meestal 1 van de kleinere ruimtes in huis, waardoor infraroodverwarming hier heel praktisch is. Je hebt dan geen radiatoren meer nodig. Populaire keuzes zijn infraroodpanelen op het plafond, aan je wand, … Daarnaast kan je zo’n paneel achter spiegels verwerken, waardoor het nóg minder opvalt.

Een ander voordeel is dat je met infraroodstraling minder last hebt van condens en schimmelvorming. Ideaal in vochtige ruimtes als een badkamer. Meubels, wanden, het plafond, … verwarm je namelijk direct met dit soort warmte, waardoor ze niet zo lang vochtig blijven na het douchen.

 

Infraroodverwarming voor de woonkamer

Je brengt het grootste deel van de dag in je woonkamer door, en liefst met een aangename temperatuur. Met infraroodstraling verwarm je snel de directe ruimte om je heen. De meeste mensen kiezen voor infraroodpanelen als bijverwarming, maar kachels of stralers zijn ook zeker mogelijke opties.

Wil je de warmte wat meer verspreiden? Dan is vloerverwarming ook te overwegen. In goed geïsoleerde woningen kan dit zelfs als hoofdverwarming dienen. Het belangrijkste is dat de installatie niet continu moet aanstaan. Anders verbruik je veel stroom en is verwarming op basis van gas rendabeler.

 

Infraroodverwarming voor de slaapkamer

Niks is fijner dan een warme slaapkamer nét voor je naar bed gaat. Aangezien je zo’n ruimte overdag niet verwarmt, is dit echter niet zo vanzelfsprekend. Met infraroodverwarming kan je snel een ruimte op temperatuur brengen. Ook hier heb je weer de keuze uit verschillende uitvoeringen. Vooral panelen en vloerverwarming zijn populaire oplossingen.

 

Infraroodverwarming voor buiten

Voor binnen gebruik je altijd infraroodverwarming op basis van lange golfstraling. Wil je een oplossing voor buiten, bv. als terrasverwarming? Dan kies je voor korte of medium golf infraroodverwarming. Deze installaties werken intenser en zijn dus direct te voelen. Ook stralen ze een felle rode kleur uit.

 

Benieuwd naar andere toepassingen? Vraag advies aan een expert!

Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer opties voor infraroodverwarming. Een specialist vertelt je hier graag meer over. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en kom snel in contact met meerdere geschikte vakmensen in je regio. Start je aanvraag hier.

 

infraroodverwarming typen

 

FACTOR 4: beste infraroodverwarming volgens prijs

Of je nu kiest voor infraroodpanelen voor je badkamer of vloerverwarming in je woonkamer… Je bent vast benieuwd naar de gemiddelde kosten per type infraroodverwarming. Hieronder een overzicht met de verschillende richtprijzen:

Soort infrarood verwarmingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Infraroodpaneelvanaf € 500
Infraroodstralervanaf € 100
Infrarood vloerverwarming€ 50 à 75 per m²

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. De uiteindelijke prijs voor jouw project kan hier dus nog van afwijken. Heb je interesse in zo’n totaalprijs? Kom in contact met een expert in je buurt.

 

CONCLUSIE: wat is voor mij de beste infraroodverwarming?

De beste keuze is helemaal afhankelijk van jouw wensen, je woonsituatie en je budget. Wil je zeker zijn van de beste installatie? Schakel dan een specialist in voor jouw project. Zo geniet je van…

 • Gericht advies: welk type infraroodverwarming kies je? Is je woning voldoende geïsoleerd voor infrarood als hoofdverwarming? En hoe realiseer je het best mogelijke rendement? Een erkende expert heeft het antwoord op al je vragen!
 • Prijzen op maat: de prijs voor infraroodverwarming varieert flink per project. Een specialist komt daarom altijd eerst bij je langs om je woonsituatie te analyseren. Zo weet die wat mogelijk is en kan hij op basis daarvan een offerte op maat opstellen.
 • Snelle plaatsing: een specialist heeft veel ervaring en werkt bovendien altijd volgens de regels van de kunst. Zo geniet je in een mum van tijd van jouw infraroodverwarming.
 • Garantie: er kan tijdens de plaatsing altijd iets mis gaan, hoe secuur de installateur ook werkt. Gelukkig neemt een vakbedrijf altijd eventuele extra kosten voor zijn rekening. Zo ben je financieel beschermd tegen mogelijke tegenvallers tijdens de installatie.
 • Verlaagd btw-tarief: kies je voor infraroodverwarming en is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Je moet de werken wel laten uitvoeren door een vakspecialist.

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs