Is infraroodverwarming zuinig?
Infraroodverwarming werkt op basis van elektriciteit en verwarmt de voorwerpen in een ruimte, die de warmte op hun beurt afgeven aan de omgeving. Maar hoe zuinig is infraroodverwarming eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op het verbruik van infraroodverwarming, vergelijken we verschillende soorten verwarming op vlak van zuinigheid en geven we enkele nuttige tips om het verbruik te beperken.
Ga snel naar:
Hoe zuinig is infraroodverwarming?
Welke factoren bepalen het verbruik?
Tips voor een zuinigere infraroodverwarming
Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs
Wat is het gemiddelde verbruik van infraroodverwarming?
Je kan het verbruik van je infraroodverwarming eenvoudig zelf berekenen aan de hand van de Wattage die op het paneel vermeld staat. Stel dat je een paneel hebt van 550 Watt, dan verbruikt je verwarming 0,55 Kilowatt/uur. Als je dit vermenigvuldigt met de huidige gemiddelde energieprijs, dan krijg je een verbruik van ongeveer € 0,15 per uur (0,55 kWh x 0,27 €/kWh).
Het verbruik van infraroodverwarming kan wel verschillen naargelang de soort. Zo verbruikt een infraroodkachel vaak meer dan infraroodpanelen omdat kachels altijd een hogere Wattage hebben. Ook infrarood vloerverwarming is minder zuinig dan infraroodpanelen omdat dit vaak over een groter oppervlak geplaatst wordt en je energieverbruik daardoor kan oplopen.
Benieuwd naar het verbruik voor jouw situatie? Een installateur kan je verder informeren over het verbruik per type infraroodverwarming en geeft je persoonlijk advies. Vind een expert in de buurt.
Hoe zuinig is infraroodverwarming?
Hoe zuinig infraroodverwarming is, hangt af van je woning en hoe je de verwarming gebruikt. Panelen verwarmen namelijk gericht, wat betekent dat ze de voorwerpen in de buurt van het paneel verwarmen. Zo kan je met een infraroodpaneel makkelijk 1 bepaalde plek in je ruimte extra verwarmen, zoals de zithoek of je bureau. Dan kan je je hoofdverwarming een graadje lager zetten, waardoor je energieverbruik daalt.
Verder is infraroodverwarming ook een goed idee in kleinere ruimtes die je niet voortdurend gebruikt, zoals een badkamer. Je moet de infraroodverwarming dan slechts kort aanzetten en je kan de hoofdverwarming uit laten. In deze gevallen is infraroodverwarming dus een energiezuinige verwarming. We maken even de vergelijking met andere alternatieven om te verwarmen:
Is infraroodverwarming zuiniger dan gas?
De prijzen voor gas zijn tegenwoordig hoger dan de prijzen voor elektriciteit. Bovendien kan je met infraroodverwarming veel gerichter verwarmen dan met gas. De warmte gaat naar de plekken waar deze nodig is, waardoor er ook veel minder warmte verloren gaat. Een verwarming op gas moet het volledige volume aan lucht in de ruimte verwarmen en heeft een langere opwarmtijd. Daardoor verbruik je met gas dus ook meer. Zeker als je zonnepanelen hebt, kan je met infraroodverwarming energiekosten besparen.
BELANGRIJK: voorwaarde voor een lager energieverbruik met infraroodverwarming is wel dat je woning goed geïsoleerd is. Anders gaat er veel warmte verloren en is infraroodverwarming minder energiezuinig. Ook als bijverwarming of als verwarming in kleine ruimtes is infraroodverwarming zuiniger dan verwarming op gas.
Is infraroodverwarming zuiniger dan een warmtepomp?
Of infraroodverwarming zuiniger is dan een warmtepomp, hangt opnieuw af van heel wat factoren zoals het soort warmtepomp, je eigen energieverbruik, de isolatie van je woning, de buitentemperaturen… Zo kan je met een warmtepomp erg zuinig verwarmen omdat deze ongeveer 80% van de warmte uit de omgeving haalt. De verbruikskosten om te verwarmen met een warmtepomp blijven daardoor beperkt.
BELANGRIJK: daartegenover staat wel dat je met infraroodverwarming de ruimte sneller kan verwarmen dan met een warmtepomp. Bovendien daalt het rendement van een warmtepomp als het buiten kouder is. De warmtepomp moet dan harder werken en meer elektriciteit gebruiken. Of infraroodverwarming of een warmtepomp nu zuiniger is, verschilt dus per woning en per situatie.
Is infraroodverwarming zuiniger dan traditionele elektrische verwarming?
Infraroodverwarming werkt op elektriciteit, waardoor het verbruik ervan in principe gelijkaardig is aan dat van traditionele elektrische verwarming. Er zijn echter een aantal factoren die dat verbruik kunnen beïnvloeden. Over het algemeen kan je met infraroodverwarming wel efficiënter verwarmen.
BELANGRIJK: bij infraroodverwarming is een lagere temperatuur nodig dan bij elektrische verwarming met convectoren. Daardoor ligt het energieverbruik ook iets lager. Zet je de thermostaat toch even hoog? Dan zal het verbruik hoger liggen dan bij convectorverwarming. Door de werking van infraroodverwarming blijft je ruimte ook langer warm en is er minder warmteverlies, wat opnieuw leidt tot een lager energieverbruik.
TIP: hou ook rekening met andere kosten!
Bij de vergelijking tussen de verschillende soorten verwarming hou je best rekening met het totale kostenplaatje. Er kunnen grote verschillen zijn in de aankoopkosten, installatiekosten, onderhoudskosten… van de verwarmingssystemen. Ga dus zeker op voorhand alle kostenposten van de soorten verwarming na.
Advies nodig? Een verwarmingsinstallateur kan je verder informeren over de kosten van de verschillende soorten verwarming en geeft je advies op basis van jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies op maat.
Welke factoren bepalen het verbruik?
Er zijn heel wat factoren die het verbruik van je infraroodverwarming kunnen beïnvloeden. We zetten hieronder de belangrijkste op een rij:
-
De uitvoering
Kies je voor infraroodpanelen, een infraroodkachel, infraroodfolie of infraroodvloerverwarming? Hoeveel panelen laat je plaatsen? Wat is het Wattage van je infraroodverwarming? Combineer je de infraroodverwarming met bewegingssensoren en een slimme thermostaat? Het antwoord op al die vragen speelt een rol in het uiteindelijke energieverbruik van je infraroodverwarming.
-
Gebruik als hoofd- of bijverwarming
Infraroodverwarming als bijverwarming is in de meeste gevallen energiezuinig. Zeker voor kleine ruimtes of ruimtes die je minder vaak gebruikt, kan je met infraroodverwarming als bijverwarming flink wat besparen. Infrarood als hoofdverwarming is dan weer enkel geschikt voor woningen die erg goed geïsoleerd zijn en die voorzien zijn van zonnepanelen. Ook appartementen kan je op een energiezuinige manier verwarmen met infrarood.
-
Aantal te verwarmen ruimtes + oppervlakte
Ook het aantal te verwarmen ruimtes en de oppervlakte van die ruimtes speelt een rol in het verbruik van je infraroodverwarming. Om je volledige woning te verwarmen of erg grote ruimtes te verwarmen, verbruikt infraroodverwarming namelijk wel veel energie. Gebruik je echter enkel in bepaalde kleinere ruimtes infraroodverwarming, zoals de badkamer of de werkkamer? Dan kan je wel erg zuinig verwarmen met infrarood.
-
Combinatie met zonnepanelen
Als je zonnepanelen op je dak hebt, kan je die groene stroom ook gebruiken voor je infraroodverwarming. Zo wordt je infraroodverwarming weer een stuk zuiniger. Zeker wanneer je momenteel nog verwarmt met gas, zal er een merkbaar verschil zijn wanneer je overschakelt op infraroodverwarming in combinatie met zonnepanelen.
-
Isolatie van je woning
Een voordeel van infraroodverwarming is dat het de objecten in de ruimte verwarmt die op hun beurt de ruimte verwarmen. Daardoor blijft de ruimte lang warm en is er weinig warmteverlies. Bij een slechte isolatie van je woning verlies je dit voordeel en wordt infraroodverwarming dus een stuk minder zuinig. Bovendien is infraroodverwarming als hoofdverwarming enkel zuinig bij een heel goed geïsoleerde woning.
-
Gewenste temperatuur
Tot slot speelt ook de gewenste temperatuur in je woning een rol bij de energiezuinigheid van je verwarming. Omdat infraroodverwarming snel en gericht de ruimte verwarmt, kan je de thermostaat vaak een graadje lager zetten. Zo is het doorgaans al comfortabel in je woning wanneer je de thermostaat van je infraroodverwarming op 18°C zet. Zet je de thermostaat onnodig hoog? Dan zal je natuurlijk niet meer energiezuinig verwarmen.
Infraroodverwarming plaatsen? Doe een beroep op een ervaren installateur. Deze heeft de nodige ervaring en kennis om je verwarming correct en optimaal te plaatsen. Vind een expert in de buurt.
Tips voor een zuinige infraroodverwarming
Er zijn tot slot nog een aantal dingen die je kan doen om het verbruik van je elektrische infraroodverwarming zo laag mogelijk te houden. We geven hieronder enkele nuttige tips:
- Gebruik een slimme thermostaat en bewegingssensoren: omdat je met infraroodverwarming een ruimte snel kan verwarmen, zet je de verwarming best enkel aan wanneer je de ruimte effectief gebruikt. Een slimme thermostaat en bewegingssensoren zijn hiervoor ideaal. Daarmee kan je kamers apart verwarmen of de verwarming laten aanspringen wanneer er iemand aanwezig is in de ruimte.
- Gebruik infraroodverwarming als bijverwarming of in kleine ruimtes: verwarm je momenteel nog op gas? Dan is het slim om infraroodverwarming in te zetten als bijverwarming. Je traditionele verwarming moet dan minder hard werken, waardoor je kan besparen. Ook in kleine ruimtes die je minder vaak gebruikt, kan je de traditionele verwarming uit laten staan of lager zetten en infrarood gebruiken.
- Investeer in isolatie en zonnepanelen: hoe beter geïsoleerd je woning is, hoe energiezuiniger je kan verwarmen. Bij infraroodverwarming kan goede isolatie een groot verschil maken, omdat de warmte die de objecten in de ruimte opnemen zo niet verloren kan gaan. Combineer je infraroodverwarming ook nog met zonnepanelen? Dan kan je je eigen groene stroom inzetten om te verwarmen.
- Schakel de verwarming enkel in als je de ruimte gebruikt: aangezien infraroodverwarming een erg korte opwarmtijd heeft, is het slim om deze enkel in te schakelen wanneer je de ruimte ook effectief gebruikt. Bij traditionele verwarmingssystemen is het nodig om deze al in te schakelen voor je opstaat of thuiskomt, omdat deze langer nodig hebben om de ruimte te verwarmen. Ze staan dan ook langer aan, wat ze weer iets minder energiezuinig maakt.
Ontvang advies op maat van een installateur!
Het is moeilijk om te zeggen welk verwarmingssysteem het zuinigst is, aangezien dit van tal van factoren afhankelijk is. Daarom is het aangeraden om advies te vragen aan een professionele verwarmingsinstallateur. Deze kan je informeren over het verbruik van de verschillende systemen en advies geven over het meest aangewezen systeem op basis van jouw woning, voorkeuren en budget.