Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming werkt op basis van infraroodstraling via infraroodmatten onder de vloer. Het werkt efficiënter in vergelijking met de traditionele vloerverwarmingssystemen. De ir matten warmen namelijk meteen op en geven dus sneller warmte af aan de vloer. Meer over de voordelen, werking en prijzen van ir vloerverwarming lees je in dit artikel.

Ga snel naar: PrijsUitvoeringenVoordelenPlaatsing

 

 

Vloerverwarming infrarood: Werking

Infrarood vloerverwarming is een droog vloerverwarmingssysteem waarbij infrarood verwarmingsmatten/verwarmingsfolie onder de vloer geplaatst wordt.

Het werkt helemaal anders dan de traditionele vloerverwarmingssytemen met warm water verwarmingsbuizen in de vloer. Het is eerder verwant aan elektrische vloerverwarming. Alleen, infrarood vloerverwarming warmt, in tegenstelling tot de klassieke kabels of verwarmingsmatten die gebruikt worden bij traditionele elektrische vloerverwarming, het hele vloeroppervlak op. Niet alleen de plaats waar de kabels lopen. Op die manier zorgt het voor een efficiënte opwarming van de ruimte en een aangenaam warmtecomfort.

 

 

Prijzen

Hoeveel je betaalt voor het laten installeren van infrarood vloerverwarming is vooral afhankelijk van de oppervlakte en de kwaliteit van de infraroodmatten. Reken op een gemiddelde prijs van € 50 à 75 per vierante meter (incl. plaatsing). 

Let op!

De prijzen kunnen sterk verschillen van vakman tot vakman. Vraag daarom offertes aan bij verschillende plaatsers. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, adviezen, materialen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw wensen en situatie. Vergelijken loont! Ontvang vrijblijvend offertes op maat van erkende installateurs uit jouw regio via de offertepagina.

 

 

Uitvoeringen infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is beschikbaar in verschillende uitvoeringen.

 

» Afmetingen

Foliematten met een breedte van 50cm zijn het meest gangbaar. De lengtematen variëren van 1m tot 10m.

 

» Capaciteit

Ir vloerverwarming is mogelijk in verschillende vermogens per vierkante meter, variërend van 80 watt per m² tot 220 watt per m². Om een beeld van de vereiste capaciteit te scheppen:

  • Ir vloerverwarming van 80 watt per m²: eerder geschikt als bijverwarming, in combinatie met andere verwarmingstoestellen.
  • Ir vloerverwarming van 160 watt per m²: geschikt als hoofdverwarming (op voorwaarde dat het huis goed geïsoleerd is).
  • Ir vloerverwarming van 220 watt per m²: geschikt als hoofdverwarming (voor oude huizen of slecht geïsoleerde huizen).

 

infrarood vloerverwarming ervaringen

 

Voordelen infrarood vloerverwarming

Ir vloerverwarming biedt verschillende voordelen waardoor het zeker het overwegen waard is:

 

1. Snelle opwarming

Ir vloerverwarming werkt sneller dan andere types vloerverwarming. De infrarood verwarmingsmatten warmen onmiddellijk op en geven dus sneller warmte af aan de vloer.

 

2. Aangenaam warmtecomfort

Door de gelijkmatige warmteverdeling vanaf de vloer wordt vloerverwarming als aangenamer ervaren dan andere vormen van verwarming.

Infrarood vloerverwarming gaat nog een stapje verder. Je kan de warmte die het produceert vergelijken met de warmte van de zon. Het verwarmt niet de lucht, maar wel de objecten en lichamen in de ruimte. Aangezien het lichaam de infraroodstralen opneemt, zorgt het voor een aangenamer warmtecomfort.

 

3. Toepasbaar onder verschillende vloertypes

Dit type vloerverwarming is toepasbaar onder verschillende vloertypes. Het is vooral populair onder zwevende vloeren zoals parket, laminaat, vinyl en pvc.

 

4. Beperkte opbouwhoogte vereist

De infraroodfolie die bij ir vloerverwarming onder de vloer gelegd wordt is dun, wat resulteert in een beperkte ophoging van de vloer. Infrarood vloerverwarming is dus erg geschikt voor ruimtes waar slechts een beperkte opbouwhoogte van de vloer mogelijk is.

 

5. Energiezuinig

Je kan met infraroodverwarming ook zuinig verwarmen. Voorwerpen en lichamen in de ruimte nemen de warmte op en geven het op hun beurt terug af aan de omgeving. Op die manier gaat er een minimum aan warmte verloren. Gemiddeld wordt zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie omgezet in warmte.

Door de stralingswarmte kom je met ir vloerverwarming sneller tot het gewenste warmtegevoel, en dat al bij een relatief lage luchttemperatuur van ongeveer 16 of 17°C. Het resultaat is een mooie energiebesparing bij het verwarmen van jouw huis.

 

6. Onzichtbaar

Vloerverwarming ligt onder de vloer en is bijgevolg onzichtbaar. Goed nieuws dus als je het niet hebt voor het uitzicht van een radiator (of andere verwarmingsapparaten) en er geen plaats aan wil verliezen. Het enige zichtbare onderdeel is de thermostaat waarmee je de vloerverwarming regelt.

 

7. Gezonder in vergelijk met andere verwarmingstypes

Door de stralingswarmte veroorzaakt infrarood vloerverwarming slechts minimale luchtverplaatsingen. Er zijn dus geen luchtstromen die stof en ander vuil in circulatie brengen. Dit type verwarming vermijdt ook droge lucht.

 

 

Ir vloerverwarming plaatsen

Hoewel infrarood vloerverwarming makkelijker te plaatsen is dan andere vloerverwarmingssystemen vraagt het toch de nodige kennis en ervaring.

Zo is het belangrijk dat de folie op een vlakke ondergrond geplaatst wordt. De vloerverwarming moet op een bepaalde afstand blijven van andere warmtebronnen, wanden, … De bedrading moet volgens de normen gebeuren. …

Om jezelf te verzekeren van een correcte plaatsing en kwaliteit doe je er goed aan een vakman in te schakelen. Deze biedt enkele interessante voordelen:

  • Advies op maat: Is infrarood vloerverwarming de beste keuze voor jouw situatie? Wat is de vereiste capaciteit? … Een vakman kan je met zijn kennis en ervaring adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuzes.
  • Correcte plaatsing: Door de werken aan een professional over te laten ben je verzekerd van een correcte plaatsing van het systeem en een goede werking en kwaliteit op lange termijn.
  • Jij verliest geen tijd en moeite: Wat een vakman voor jou doet, hoef je zelf niet te doen.

 

 

Offertes voor infrarood vloerverwarming ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw vloerverwarming. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen