Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood sauna: info en prijzen

Bij een eigen wellness ruimte hoort natuurlijk ook een sauna. Een infrarood sauna is daarvoor erg geschikt omdat hij makkelijk te plaatsen is en niet al te veel energie gebruikt. Met een infrarood sauna kun je lekker relaxen in je eigen omgeving zonder dat je daarbij door iemand wordt gestoord.

 

Infrarood sauna Verschil infrarood sauna en klassieke sauna

Een infrarood sauna, ook wel infraroodcabine genoemd, maakt gebruik van infrarode warmtestraling. De warmtestralen verwarmen niet de lucht maar alleen de objecten en personen in de sauna, daarom is het in een infraroodsauna niet heet maar aangenaam warm. In een Finse sauna wordt juist de lucht opgewarmd (90 tot 110 graden Celsius). De warmtebeleving in een infraroodcabine en een Finse sauna kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Veel mensen kiezen voor een infraroodcabine omdat ze de hitte van een sauna niet aangenaam vinden maar toch willen zweten en relaxen in een warme omgeving.

 

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend een offerte aan via de offertepagina.

 

Werking infrarood sauna

Wanneer je een infraroodsauna gaat aanschaffen dan zul je vroeg of laat geconfronteerd worden met allerlei technische begrippen en soms ingewikkelde vaktaal. Het gaan dan voornamelijk om de verschillende soorten infraroodstralers die in een infraroodcabine kunnen worden gemonteerd. Laat je hierdoor vooral niet afschrikken want het is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Infraroodstraling is in feite niets anders dan warmtestraling zoals je die ook in de zon ervaart. Er zijn drie soorten infraroodstraling: korte golfstraling, midden golfstraling, en lange golfstraling.

In een infraroodcabine wordt voornamelijk gebruik gemaakt van lange golfstraling en middengolf straling. Lange golfstralers geven vooral warmte. Je kunt er in principe onbeperkt gebruik van maken zonder dat dit nadelig is voor je lichaam. Voor een wat meer therapeutisch effect gebruikt men meestal een Full spectrum lamp. Ze stralen een gebalanceerde mix uit van infraroodstralen die heilzaam zijn voor het lichaam (kortegolf, middengolf en langegolf).

 

Voordelen van een infrarood sauna

Een infraroodsauna heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een klassieke Finse sauna:

  • Comfortabele temperatuur: De temperatuur in een infraroodcabine bedraagt gemiddeld 40 tot 50 °C. Dat voelt een stuk aangenamer dan een temperatuur van 90 tot 110 graden zoals je die in een sauna hebt. In een infraroodcabine zul je het ook niet benauwd krijgen.
  • Lager energieverbruik: Een infraroodsauna gebruikt gemiddeld vijf à zes keer minder energie dan een klassieke sauna op elektriciteit.
  • Goed voor spieren en gewrichten: Bij een normale sauna wordt alleen de lucht verwarmd. Een infraroodcabine geeft daarentegen gerichte warmte, die dieper doordringt in het lichaam (bij een full spectrum straler). De lucht wordt wel verwarmd, maar dat gebeurt indirect doordat de objecten in de ruimte de warmte opnemen en weer uitstralen.
  • Eenvoudige installatie: Een infrarood sauna is compact en kan makkelijk geïnstalleerd worden. Je kunt hem meestal op een standaard stopcontact aansluiten.
  • Snel warm: Het opwarmen van een infraroodcabine gaat erg snel. Gemiddeld kost het 10 tot 15 minuten voordat de sauna is opgewarmd. Dat is een stuk sneller dan bij een klassieke sauna waarbij je al gauw 45 minuten of langer moet wachten voordat je gebruik kunt maken van de sauna.

 

infraroodsauna voordelen

 

Prijs infrarood sauna

De kostprijs van een tweepersoons infraroodsauna schommelt tussen 1000 en 2000 euro. Voor een driepersoons sauna betaal je ongeveer 1500 tot 3000 euro. De prijs van een infraroodsauna is voornamelijk afhankelijk van de grootte, de gebruikte houtsoort en de kwaliteit van de afwerking en eventuele extra’s (lichttherapie, radio, enz.). Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw situatie en wensen? Vraag vrijblijvend een offerte aan via de offertepagina.

 

Energiezuinig

Het energieverbruik van een tweepersoons infraroodsauna bedraagt gemiddeld 2000 tot 2500 Watt. Je kunt dit vergelijken met de hoeveelheid energie die een haarföhn gebruikt. Bij een elektriciteitsprijs van €0.21 per kilowattuur kost een half uur sauna (inclusief een kwartier opwarmtijd) dan ongeveer €0.30 bij een vermogen van 2500 Watt. Stel dat je drie keer per week gebruik maakt van de infraroodsauna dan kost je dit op jaarbasis gemiddeld 45 euro. Dat is vrij weinig, zeker als je dit vergelijkt met het verbruik van een Finse sauna (gebruikt 4 tot 6 keer zoveel).

 

Soorten warmtegolven: full spectrum & lange golf

In een infrarood sauna worden vaak full spectrum lampen gebruikt. Dit zijn lampen die een breed spectrum aan infrarood uitstralen (20% kortegolf, 60% middengolf en 20% lange golf). Ze zijn vooral geschikt voor therapeutische doeleinden en zijn heilzaam voor je spieren en gewrichten. Gemiddeld duurt een sessie met full spectrum lampen 15 minuten. Wil je langer gebruik maken van de sauna dan zijn de lange golfstralers hiervoor beter geschikt. De infraroodstralen van deze lampen dringen niet door in het lichaam en ze zijn voornamelijk bedoeld om warmte te genereren. Je kunt met deze lampen dus onbeperkt van de sauna genieten. In een infraroodcabine kunnen beide lampen gecombineerd worden en je kunt ze meestal ook afzonderlijk schakelen.

 

infraroodsauna warmtegolven

Geschikte houtsoorten voor een infrarood sauna

Infraroodsauna’s worden meestal gemaakt van Hemlock of Red Cedar. Hemlock is een vrij harde houtsoort die afkomstig is uit Noord Amerika. Het heeft een lichte geelbruine kleur en is erg geschikt voor ruimtes met een normale luchtvochtigheid. Voor sauna’s die in een vochtige ruimte komen te staan is Red Cedar meer geschikt. Deze houtsoort is wat roder van kleur dan Hemlock en is erg vochtbestendig. Het kan zonder problemen in een vochtige ruimte worden gebruikt en is van nature bestand tegen bacteriën en schimmels. Red Cedar is wel duurder dan Hemlock. Voor de saunabanken en overige interieurelementen in de sauna kiest men vaak voor tropische hardhoutsoorten als Abachi.

 

Afmetingen standaard model

Infraroodcabines zijn leverbaar in diverse maten. Populair zijn de tweepersoons modellen en driepersoons modellen waar je met twee tot vier personen in kunt zitten. De grootte van een tweepersoons sauna bedraagt meestal 120x105cm maar ook het formaat 140x110cm komt voor. Anders dan in een klassieke sauna zit je meestal in een infraroodcabine maar in de grotere infraroodcabines kun je ook liggen. De sauna moet hier dan wel op aangepast worden omdat de infraroodstralen ook in liggende houding je rug goed moeten bereiken. Beschik je over weinig ruimte in huis? Kies dan een eenpersoons model. Dit zijn compacte sauna’s van 90x90x195 die nagenoeg overal te plaatsen zijn.

 

Gezondheidsvoordelen infrarood sauna

De warmte in een infraroodsauna is goed voor je spieren, en je bloedsomloop. Indien je last hebt van rugklachten of pijnlijke spieren dan kan een half uur in de sauna al heel wat verlichting geven. Door de warmte verbetert de bloedsomloop en kunnen je spieren tot ontspanning komen. In een sauna kan ook je geest tot rust komen en kun je de zorgen van de dag achter je laten. Even een moment voor jezelf, op je gemak relaxen in je eigen privésauna. Dat is de reden waarom veel mensen voor een infraroodcabine kiezen.

 

Offertes voor een infraroodcabine, sauna, ... ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen