Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood verwarming veranda: soorten & prijs

Tijdens de koudere maanden heb je nood aan verwarming voor je veranda. Infrarood lampen zijn hiervoor ideaal. Ze zijn goedkoop en warmen erg snel op. Ontdek meer over de mogelijkheden voor verwarming voor je veranda in dit artikel.

 

Soorten infrarood verwarming voor de veranda

Voor verwarming van een een veranda kun je ruwweg kiezen uit twee soorten infrarood lampen:
• Korte golf stralers (deze geven een zichtbaar rood of goudgeel licht).
• Langegolf stralers (deze geven géén licht).

 

1. Korte golf stralers voor gebruik buiten

Kortegolf stralers, ook wel heldere stralers genoemd, zijn vooral geschikt voor gebruik buiten. Je kunt ze herkennen aan de rode of gele gloed die ze verspreiden. De warmte die ze uitstralen is vrij intensief en gericht waardoor je ze ook bij flink wat wind kunt gebruiken.

Soort veranda: voornamelijk geschikt voor het terras en voor een open veranda (veel wind / luchtbewegingen)
Verschillende typen verwarming: halogeen, kwarts, golden tube.

 

2. Lange golf stralers voor gebruik binnen

Lange golf stralers, ook wel donkere stralers of carbonstralers genoemd, zijn meer windgevoelig en daarom worden ze voornamelijk binnen of in beschutte terrassen of veranda’s toegepast. Populair zijn de heatstrips die geen licht geven en stijlvol onder het dak van de veranda kunnen worden gemonteerd.

Soort veranda: gesloten veranda (weinig wind / luchtbewegingen)
Typen: heat strip en standaard infraroodpanelen

 

Wil je de infrarood stralers vaak gebruiken, dan kies je best voor een kwalitatieve installatie geplaatst door een professional. Advies en offertes op maat van jouw project kan je vrijblijvend aanvragen via onze offerteservice. Ben je op zoek naar infraroodstralers voor sporadisch gebruik (hoger verbruik), bekijk dan het aanbod in de webshop.

 

verwarming veranda met infrarood

 

Drie soorten korte golf infrarood

Er zijn een aantal verschillende soorten infrarood lampen die korte golf licht uitstralen. Voor verwarming van een veranda of een terras zijn de volgende soorten populair:

 

1) Halogeen infrarood verwarming

Dit type verwarming produceert gerichte warmtestralen die de mensen en objecten in de omgeving direct verwarmen. Ook in omstandigheden met veel wind (open veranda, open terras) kun je dit type lamp goed toepassen.

 

2) Kwarts infrarood verwarming

Kwarts infraroodlampen zijn in de regel relatief goedkoop maar ze zijn meer windgevoelig dan halogeen of golden tube lampen. In een veranda met weinig wind is dat geen probleem en dus kun je dit type verwarming goed toepassen.

 

3) Golden tube infrarood

Dit type lamp is niet goedkoop maar is toch vrij populair vanwege de effectieve manier waarop de lamp elektriciteit kan omzetten in warmte. Het gloei-element is voorzien van een dun laagje bladgoud dat ervoor zorgt dat de warmte extra efficiënt wordt afgegeven. De lamp gloeit tijdens gebruik goudgeel op (vandaar de benaming golden tube).

veranda verwarming met infraroodverwarming

Voordelen van infrarood verwarming

Indien je een veranda wil gaan verwarmen dan kun je kiezen uit een aantal mogelijkheden. Welk systeem je het beste kiest hangt af van de grootte en het type veranda, en van de manier waarop je de veranda gebruikt. Infraroodverwarming biedt de volgende voordelen:

• De lampen worden snel warm.
• Het systeem is relatief eenvoudig te installeren. Er hoeven geen leidingen gelegd te worden.
• Goedkoop in aanschaf, zeker in vergelijk tot andere systemen.
• Je hoeft geen gasflessen te verwisselen (zoals bij een mobiele heater op gas).
• Veilig in gebruik, ook in binnenomstandigheden. Geen open vuur, geen uitstoot van verbrandingsgassen.

 

 

Prijs infraroodverwarming veranda

De kostprijs van infrarood verwarming is voor een groot deel afhankelijk van het type lamp dat gebruikt wordt. Voor een goede kwaliteit infrarood verwarming (1500 tot 2000 Watt) betaal je gemiddeld 300 tot 400 euro. Maar er zijn soms aanbiedingen waardoor je soms al voor 175 tot 200 euro een aardig systeem kunt kopen. De modellen met kwarts lampen zijn goedkoper en al verkrijgbaar vanaf 100 euro maar zijn vooral geschikt voor kleine ruimtes zonder wind. Klik hier voor een vrijblijvende offerte of bekijk het aanbod in de webshop.

 

Verbruik van infrarood veranda verwarming

Het verbruik van een infrarood heater is eenvoudig zelf uit te rekenen. Je hoeft alleen maar de capaciteit van de verwarming te weten om te berekenen wat je jaarlijkse aan energiekosten kwijt zult zijn. Stel dat je een veranda hebt van 12 vierkante meter. Dan heb je normaal gesproken zo’n 2000 Watt (2 Kilowatt) nodig om deze ruimte te kunnen verwarmen. Bij een elektriciteitsprijs van €0.21 per Kilowattuur betaal je dan 2 x € 0.21 = € 0.42 per uur.

 

Welke capaciteit heb ik nodig voor de verwarming van mijn veranda?

Voor het bepalen van de juiste capaciteit van de verwarming kun je in de meeste gevallen de volgende waardes aanhouden:

Veranda kleiner dan 7 vierkante meter: 1 verwarming van 1500 – 2000 Watt.
Veranda van 6 tot 12 vierkante meter: 1 heater van 2000 Watt of 2 van 1500 Watt.
Veranda van 10 tot 16 vierkante meter: 2 heaters van 1500 Watt of 3 van 1000 Watt.

Twijfel je over het Wattage, informeer dan bij de leverancier naar de mogelijkheden. Je wordt dan ook gelijk geïnformeerd over de verschillende soorten lampen en welke het beste zijn in jouw situatie. Iedere veranda is weer anders en het is natuurlijk wel de bedoeling dat de warmte goed verdeeld wordt. Niet alleen het type lamp is van belang maar ook de juiste plaatsing.

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs