Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Infrarood bijverwarming

Infraroodverwarming biedt enkele mooie voordelen: het is energiezuinig, veroorzaakt geen ongewenste luchtcirculaties, warmt je woning snel en veilig op, … Bovendien kan je zowel kiezen voor infrarood hoofdverwarming als infrarood bijverwarming. In dit artikel focussen we op die laatste optie. Wat zijn de mogelijkheden van infrarood verwarming als bijverwarming? En wat met de prijs? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Welke mogelijkheden?
Prijs infrarood bijverwarming
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Wanneer is infrarood als bijverwarming een goed idee?

Door infrarood elementen op strategische plaatsen te hangen, kan je slimmer verwarmen. Het gevolg? Een lagere energiefactuur en een hoger wooncomfort. Wanneer kies je nu voor bijverwarming met infraroodverwarming? Een overzicht:

 • Gericht verwarmen: infrarood verwarming kan je inzetten om gerichter te verwarmen, zoals de eet- of zithoek. Wil je ’s avonds bv. graag lezen in je fauteuil? Leg dan de infrarood wandverwarming aan en droom heerlijk weg bij een boek. Zo kan je de kamerthermostaat enkele graden lager zetten.
 • (Kleine) onverwarmde kamers: kleine ruimtes in je woning zijn vaak niet verwarmd. Ben je daar toch vaak aanwezig? Dan kan je zo’n ruimte verwarmen met een infrarood element. Schakel deze alleen maar in wanneer je in de ruimte bent.
 • Sporadisch gebruikte ruimtes: de badkamer, de hobbykamer, het bureau,… Bepaalde kamers in je woning gebruik je nu eenmaal minder intensief dan andere. Een infrarood element zorgt in dit geval snel voor een behaaglijk warmtegevoel.

Infrarood als bijverwarming plaatsen? Neem dan contact op met een professioneel installateur. Hij vertelt je graag meer over de verschillende soorten infrarood elementen, hun specifieke toepassing, hun verbruik, … en stemt dit af op jouw noden. Interesse? Vul dan het contactformulier in.

 

Mogelijkheden infrarood bijverwarming

Er zijn verschillende verwarmingselementen verkrijgbaar die met infraroodstraling werken. Zij verwarmen niet de lucht in de ruimte, maar de objecten, meubels, personen, … in de nabije omgeving. De meeste binnenhuistoepassingen verwarmen met lange golf-infraroodstralen. Een overzicht van alle mogelijkheden:

 

OPTIE 1: infrarood panelen

infrarood panelen als bijverwarming

De meest voorkomende toepassing van infraroodverwarming zijn de wand- en plafondpanelen. Binnen dit aanbod heb je talloze esthetische mogelijkheden: van standaard uitvoeringen tot panelen in glas en gepersonaliseerde design uitvoeringen. Bovendien hoef je een verwarmingspaneel niet voortdurend op vol vermogen in te schakelen om van een aangename warmte te genieten.

Prijs: € 200 à 600 (incl. btw, excl. plaatsing) per stuk
Wanneer is dit een goede keuze?
Zoek je een eenvoudige verwarmingsoplossing die niet alleen efficiënt en energiezuinig is, maar ook mooi oogt? Dan zijn infraroodpanelen de toepassing die je zoekt. Wil je die zelf plaatsen? Bekijk dan het aanbod in onze webshop. Wil je de panelen vaak gebruiken? Dan werk je beter samen met een installateur voor een vermogen op maat. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

OPTIE 2: infrarood spiegel

infrarood verwarming bijverwarming

Dit is in feite een infraroodpaneel met spiegelend oppervlak. Hierdoor integreer je een stijlvol en betrouwbaar verwarmingselement op een relatief kleine oppervlakte. Bovendien vormt er zich geen condens op de infrarood spiegel doordat deze voortdurend opgewarmd wordt. Daardoor is het een ideale keuze in vochtige ruimtes als de badkamer. Ook hier heb je keuze uit verschillende designmogelijkheden, zoals de vorm van de spiegel, de integratie van LED-licht, …

Prijs: € 200 à 1.000 (incl. btw, excl. plaatsing) per stuk
Wanneer is dit een goede keuze?
Een infrarood spiegel is de ideale oplossing voor wie een kleine badkamer heeft en weinig resterende ruimte heeft om een ander verwarmingstoestel op te hangen. Wil je de spiegel slechts sporadisch gebruiken? Bekijk het aanbod in onze webshop. Ga je die intensief gebruiken en wil je je verbruik binnen de perken houden? Schakel dan een professionele installateur in via onze offerteservice.

 

OPTIE 3: infrarood vloerverwarming

infrarood als bijverwarming

Infrarood vloerverwarming is in feite elektrische vloerverwarming. Wat is dan het verschil met gewone elektrische vloerverwarming? De matten warmen volledig op via een speciale, dunne folie. Daarin zit een koolstof element verwerkt. Dit element wekt de infaroodstraling op. Infrarood vloerverwarming onderscheidt zich door een snellere warmteafgifte. Kies je dit type infraroodverwarming als bijverwarming? Kies dan voor matten die gem. 80 watt per m² afgeven.

Prijs: € 50 à 75 per m² (incl. btw, excl. plaatsing)
Wanneer is dit een goede keuze?
Plaats je een nieuwe vloer in je badkamer, bureau, …? Of wil je geen zichtbare verwarmingselementen? Dan is infrarood vloerverwarming een goede optie. Wil je zeker zijn van een correct vermogen, een optimale plaatsing en rendement, …? Contacteer dan een professionele installateur actief in je buurt via onze offerteservice.

 

OPTIE 4: infrarood kachel voor binnen

infrarood verwarming als bijverwarming

Infraroodkachels of -stralers ken je hoogstwaarschijnlijk het best als buitentoepassing op terrassen, onder overkappingen, in veranda’s, … Maar wist je dat er ook zulke infrarood verwarmingselementen bestaan voor binnen? Die zijn verkrijgbaar in uiteenlopende uitvoeringen, zoals een wand- of plafondelement, een vrijstaande kachel, …

Prijs: € 20 à 500 (incl. btw, excl. plaatsing) per stuk
Wanneer is dit een goede keuze?
Vooral de losstaande modellen zijn interessant. Zeker voor wie graag snel een koude ruimte wil bijverwarmen. Na het afkoelen kan je de kachel weer netjes opbergen. Bekijk het aanbod in onze webshop. Wil je de infrarood kachel vaak gebruiken? Dan laat je best het precieze vermogen berekenen door een installateur. Zo ben je zeker van een zo energiezuinig mogelijke werking, een optimale plaatsing, … Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Welk type infraroodverwarming gebruik ik het best als bijverwarming?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. Vooral de grootte van je woning, de isolatiegraad, hoe je verwarmt en de geplande gebruiksintensiteit van de infrarood verwarming zijn doorslaggevende criteria. We raden je aan om advies te vragen aan een installateur. Niet alleen helpt hij je met het bepalen van het meest geschikte infraroodelement, hij plaatst deze ook professioneel en houdt daarbij rekening met de beste locatie, een vermogen op maat, …

Vrijblijvend een vakman contacteren? Kom in contact met installateurs actief in je regio.

 

Prijzen infrarood als bijverwarming

De prijs van infrarood bijverwarming hangt vooral af van het type infraroodverwarming, het merk, het verbruik, het design en de installatiekosten. Daarnaast speelt ook het aantal elementen mee in het totale kostenplaatje. Een overzicht:

Type infrarood bijverwarmingGemiddelde prijs (incl. btw, excl. plaatsing)
Infrarood panelen€ 200 à 600 per stuk
Infrarood spiegel€ 200 à 1.000 per stuk
Infrarood vloerverwarming€ 50 à 75 per m²
Infrarood kachel€ 20 à 500 per stuk

LET OP: de prijzen in de tabel zijn richtprijzen. Daarbij gaat het vaak om standaard uitvoeringen van de verwarmingselementen. Wil je bv. een design infrarood wandpaneel met een foto? Dan betaal je daar meer voor. Ontvang je graag een offerte op maat voor het plaatsen van infraroodverwarming als bijverwarming? Neem dan contact op met een expert actief in je regio.

 

infrarood paneel als bijverwarming

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag infrarood elementen inzetten om je woning bij te verwarmen? Hou dan zeker rekening met de onderstaande aandachtspunten:

 • Isolatiegraad woning: je geniet het meest van een energiezuinige infraroodverwarming in een goed geïsoleerde woning. Heb je weinig warmteverlies? Dan kan je je kamerthermostaat gerust enkele graden terugdraaien, maar dankzij de stralingswarmte toch genieten van een aangename binnentemperatuur.
 • Infrarood = elektrisch: zuinig verwarmen met infrarood? Dat kan je het best als je je eigen duurzame, groene stroom opwekt met zonnepanelen. Anders kunnen de stroomkosten oplopen. Ben je op zoek naar een andere oplossing? Ontdek er meer over bij de alternatieven voor infrarood bijverwarming.
 • Enkel stralingswarmte: wil je graag de volledige ruimte verwarmen? Dan ben je beter af met een ander verwarmingselement. Infrarood verspreidt stralingswarmte waardoor enkel de objecten en personen binnen een specifieke afstand van de infraroodverwarming (bv. straal van 3 m) de warmte ervaren.
 • Verschillende besturingsmogelijkheden: hoe wil je je verwarming bedienen? Kies je voor een gewone schakelaar? Werk je met een thermostaat met timer? Of geniet een bewegingssensor je voorkeur? Door je verwarming gericht in te stellen, daalt je verbruik en dus ook je energiefactuur.
 • Tijdelijke of permanente oplossing: zou je de bijverwarming nadien ook gewoon willen opbergen? Ga dan voor een vrijstaand alternatief zoals een infrarood kachel. Wil je graag een permanent verwarmingselement dat versmelt met je interieur? Opteer dan voor panelen of vloerverwarming.

 

Alternatieven voor infrarood bijverwarming

Wil je graag weten welke andere soorten bijverwarming er nog tot de mogelijkheden behoren? Hieronder vind je een korte opsomming van de verschillende alternatieven voor infraroodverwarming:

 • Elektrische radiatoren: deze zijn erg geschikt voor een snelle opwarming van een ruimte. Binnen dit type verwarming heb je de keuze uit een ruim aanbod aan radiator modellen, designs, verschillende vermogens, … Daarnaast kan je ook kiezen uit vrijstaande modellen.
 • Convectoren: elektrische convectoren werken op basis van convectiewarmte. Dit betekent dat de verwarmingselementen koele lucht aanzuigen, opwarmen en vervolgens warme lucht weer afgeven. Dankzij die warme luchtcirculatie wordt het snel aangenaam vertoeven in die ruimte.
 • Accumulatoren: binnen in de accumulatoren zit een stenen kern met een hoge warmteopslagcapaciteit. ’s Nachts warmt deze kern op en overdag geeft die z’n warmte af aan de ruimte. Door de trage warmteafgifte verbruikt een elektrische accumulatiekachel vrij weinig energie.

TIP: welk soort bijverwarming is het meest geschikt in jouw situatie? Dat is afhankelijk van je budget, warmtevereisten, je verbruik, de grootte van je woning, … Heb je vragen daaromtrent? Maak dan een afspraak met een installateur. Hij vertelt je graag meer over de diverse mogelijkheden. Start hier je aanvraag.

 

WIST JE DAT… infrarood ook als hoofdverwarming kan?

Infrarood verwarming is ook mogelijk als hoofdverwarming. Onthou wel dat dit enkel maar aangewezen is wanneer je…

 • woning goed geïsoleerd is en er geen onnodig warmteverlies kan plaatsvinden.
 • over genoeg infrarood elementen beschikt om een aangename gevoelstemperatuur te bekomen.
 • zelf je groene stroom opwekt met zonnepanelen.

TIP: twijfel je over het inschakelen van infraroodverwarming als hoofd- of bijverwarming? Ga dan in gesprek met een ervaren installateur. Kom in contact met professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

 

infrarood bijverwarming

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs