Infraroodverwarming.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Infrarood verwarming prijs

Met infraroodverwarming kies je voor een energiezuinige, gezonde en compacte manier van verwarmen. Benieuwd naar de kostprijs? Deze is vooral afhankelijk van het soort infraroodverwarming:

1. Infrarood panelen
2. Infraroodstralers
3. Infrarood vloerverwarming

1. Infrarood panelen

Infrarood panelen zien eruit als een flatscreen. Je kan ze aan de muur of het plafond bevestigen of inbouwen waardoor ze minder opvallen. Ze werken elektrisch via een stopcontact, maar qua verbruik en warmtegevoel zijn ze veel efficiënter en aangenamer dan elektrische verwarming. Eenmaal ze op temperatuur zijn, hoeven ze ook niet constant op vol vermogen te werken. Ook bij een lager vermogen stralen ze voldoende warmte uit om een aangename temperatuur te creëren. Je kan ze bovendien zowel als hoofdverwarming of bijverwarming gebruiken.

 

Mogelijke uitvoeringen

Infraroodpanelen zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen: infrarood spiegelpanelen, glaspanelen, panelen in metaal, keramiek, … Mag het wat specialer zijn, dan kan je ook kiezen voor design infraroodpanelen.

 

Infrarood verwarmingspaneel prijs

De prijs van infrarood verwarmingspanelen wordt vooral bepaald door het soort paneel, de grootte, de afwerking en kwaliteit. Of je de panelen laat installeren of zelf installeert beïnvloedt ook de prijs:

 

Professionele installatie (duurdere installatie, maar lagere verbruikskosten)

Wil je de infraroodpanelen vaak gebruiken, dan kies je best voor een professionele installatie, geplaatst door een gespecialiseerde installateur. Deze zorgt voor een correcte berekening van het vereiste vermogen (belangrijk voor een optimaal rendement) en gebruikt kwalitatieve panelen. Deze zijn wat duurder, maar werken wel erg energiezuinig. Zo bespaar je er op termijn heel wat geld mee waardoor je jouw investering snel terugverdient. Enkele richtprijzen:

 • Standaard infraroodpaneel (1.000 Watt): ± € 500 à 600 (goed om een opp. van 20 à 25 m² te verwarmen)
 • Design infraroodpaneel: ± € 1.000 of meer

Let op, dit zijn slechts richtprijzen, exclusief plaatsing. Om een correct beeld te krijgen van de prijzen, vergelijk je best offertes van verschillende professionele installateurs via de offertepagina.

 

Doe-het-zelf (goedkopere installatie, maar hogere verbruikskosten)

Ben je van plan om de infraroodpanelen slechts sporadisch te gebruiken en is het verbruik van minder belang? Dan kan je overwegen om de panelen zelf aan te kopen en te installeren. Let op, IR-panelen dat je vindt in webshops zijn dan wel goedkoper. Hou er rekening mee dat ze ook van mindere kwaliteit zijn en dus meer zullen verbruiken. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

infrarood verwarming

 

2. Infraroodstralers

Net als infrarood panelen dragen ook infraroodstralers de warmte rechtstreeks over naar objecten en personen in de ruimte, niet naar de lucht. Ook hier is er dus geen spraken van uitdroging van de lucht. Het grote voordeel van infraroodstralers is de eenvoudige installatie en het feit dat de lampen snel warm worden. Verder is het ook milieuvriendelijk aangezien er geen uitstoot mee gepaard gaat.

 

Mogelijke uitvoeringen

Infraroodstralers kopen kan in verschillende soorten. Een plafondheater, die je bevestigt aan het plafond, of een staande straler, ook wel infraroodkachel genoemd, zijn slechts enkele voorbeelden. Verder wordt ook een onderscheid gemaakt tussen:

 • Korte golf stralers / heldere stralers: deze geven een zichtbaar of goudgeel licht en zijn vooral geschikt voor buiten. De bekendste toepassing is zonder twijfel de infrarood terrasverwarmer. De warmte die heldere stralers uitstralen is heel intensief en gericht. Zo hebben ze ook bij veel wind effect.
 • Lange golf stralers / donkere stralers / carbonstralers: deze geven geen licht en zijn vooral geschikt voor binnen of beschutte ruimtes. Een bekende toepassing is de infrarood verandaverwarming.

 

Prijs infraroodstralers

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals onder meer de uitvoering en het gebruikte type lamp. De keuze zal daarbij beïnvloed worden door de plaats die verwarmd dient te worden, hetzij binnen of buiten. Of je de infraroodstraler laat installeren of zelf installeert beïnvloedt ook de prijs:

 

Professionele installatie (duurdere installatie, maar lagere verbruikskosten)

Ben je van plan de infraroodstraler vaak te gebruiken, dan laat je de plaatsing best over aan een professionele installateur. Deze zorgt voor een correcte berekening van het vereiste vermogen (belangrijk voor een optimaal rendement) en plaatst enkel kwalitatieve stralers. Deze zijn wat duurder, maar werken wel erg energiezuinig waardoor je er op termijn heel wat geld mee kan uitsparen. Enkele richtprijzen:

 • Infraroodstraler met golden tube lamp: ± € 300 à € 400
 • Infraroodstraler met kwartslampen: ± € 100

Let op, dit zijn slechts richtprijzen, exclusief plaatsing. Om een correct beeld te krijgen van de prijzen, vergelijk je best offertes van verschillende professionele installateurs via de offertepagina.

Doe-het-zelf (goedkopere installatie, maar hogere verbruikskosten)

Je kan er ook voor kiezen om de infraroodstraler zelf te kopen en te installeren. Let op want deze doe-het-zelf stralers zijn van lagere kwaliteit dan deze die professioneel geplaatst worden en zullen meer verbruiken. Een doe-het-zelf installatie is daarom alleen aan te raden als je de infraroodstralers slechts sporadisch wil gebruiken. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

prijs infraroodstraler

 

3. Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is energiezuinig, efficiënt en aangenaam. Het is een droog systeem waarbij infrarood verwarmingsmatten onder de vloer worden geplaatst. Op die manier wordt de warmte snel en gelijkmatig verdeeld in de ruimte.

Vloerverwarming met infrarood verwarmingsmatten is efficiënter in vergelijking met andere soorten vloerverwarming. De matten warmen namelijk snel op, waardoor ze meteen warmte kunnen afgeven via de vloer. Bovendien kan je genieten van een aangenamere warmte, omdat infraroodstralen dieper in het lichaam doordringen. Infrarood vloerverwarming is ook makkelijk te installeren aangezien je het alleen maar hoeft aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

 

Prijs infrarood vloerverwarming

De installatie van elektrische vloerverwarming laat je best over aan een professionele plaatser. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Zo moet rekening gehouden worden met de opbouwhoogte van de vloer, de afwerking van de vloer, … Als doe-het-zelver is het niet altijd makkelijk om daar correct over te oordelen:

 

Professionele installatie

De prijs van infrarood vloerverwarming ligt in lijn met die van elektrische vloerverwarming. De totaalprijs is daarbij vooral afhankelijk van de oppervlakte van de vloer. Hou er rekening mee dat ook de installatie kosten met zich meebrengt:

 • Infrarood vloerverwarming: € 50 à 75 per m²

Let op, dit zijn slechts richtprijzen, exclusief plaatsing. Om een correct beeld te krijgen van de prijzen, vergelijk je best offertes van verschillende professionele installateurs via de offertepagina.

 

prijs infrarood vloerverwarming

 

Profiteer van energiebesparend verbruik

Bij de kostprijs van infraroodverwarming is het belangrijk om stil te staan bij het zuinig energieverbruik dat het met zich meebrengt. Per graad waarmee de ruimte verwarmd wordt bespaar je ongeveer 7% energie ten opzichte van bij centrale verwarming.

Bovendien is het niet de lucht maar zijn het wel wel objecten, muren en vloeren die verwarmd worden. Aangezien deze de warmte langer vasthouden leidt dat eveneens tot energiebesparing. Lees hier meer over het energieverbruik bij infraroodverwarming.

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een professioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.

 

 

Infraroodverwarming plaatsen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs