Infrarood verwarming prijs

Met infraroodverwarming kies je voor een energiezuinige, gezonde en compacte manier van verwarmen. Benieuwd naar de kostprijs? Deze is vooral afhankelijk van het soort infraroodverwarming. Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten infraroodverwarming met hun eigenschappen en prijs.

 

infrarood verwarming - infraroodpanelen1. Infrarood panelen prijs

Infrarood panelen zien eruit als een flatscreen. Ze werken elektrisch via een stopcontact, maar qua verbruik en warmtegevoel zijn ze veel efficiënter en aangenamer dan elektrische verwarming.

Een infrarood paneel verwarmt niet de lucht, maar wel objecten en personen in de kamer. Daardoor zal de lucht, in tegenstelling tot bij andere verwarmingstechnieken, niet uitdrogen.

Infrarood panelen kan je aan de muur of het plafond bevestigen. Eenmaal ze op temperatuur zijn, hoeven ze niet constant op vol vermogen te werken. Ook bij een lager vermogen stralen ze voldoende warmte uit om een aangename temperatuur te creëren.

Infrarood panelen kan je ook combineren met een draadloze thermostaat waardoor ze alleen warmte afgeven indien nodig. Je kan ze bovendien zowel als hoofdverwarming of bijverwarming gebruiken.

Infrarood panelen kopen kan in verschillende uitvoeringen. Zo kan je kiezen voor infraroodpanelen in metaal, glas of keramiek. Met een infrarood spiegel kies je zelfs voor de combinatie spiegel-verwarming. Verder bestaan er ook design infraroodpanelen. Op die manier kan je ze subtiel in verschillende interieurs integreren. ⇒ Lees hier meer over infraroodpanelen.

 

Infrarood verwarmingspaneel prijs

De prijs van infrarood verwarmingspanelen wordt vooral bepaald door het soort paneel, de grootte en de afwerking. Belangrijk is om ook rekening te houden met het aantal panelen dat nodig is, afhankelijk van het soort ruimte dat verwarmd dient te worden. Zo moet een badkamer naar gewoonte warmer zijn dan een slaapkamer. Verder speelt ook de grootte van de ruimte, de plaats van de panelen en de aanwezigheid van ramen een rol. Hierlangs kan namelijk energieverlies plaatsvinden. Hou er rekening mee dat ook de installatie kosten met zich meebrengt.

Infraroodpaneel 1000 Watt (om een oppervlakte van ong. 20 à 25m2 op te warmen: €500 à €600
Infraroodpanelen met een luxueuzere uitvoering: gemiddeld €1.000 en meer

 
 

infrarood verwarming - infraroodstraler2. Prijs infraroodstralers

Infraroodstralers kopen kan in verschillende soorten. Een plafondheater, die je bevestigt aan het plafond, of een staande straler, ook wel infraroodkachel genoemd, zijn slechts enkele voorbeelden.

Net als infrarood panelen dragen ze de warmte rechtstreeks over naar objecten en personen in de ruimte, niet naar de lucht. Ook hier is er dus geen spraken van uitdroging van de lucht.

Binnen het assortiment infraroodstralers kan je kiezen voor twee soorten lampen. Enerzijds zijn er de korte golf stralers of heldere stralers. Deze geven een zichtbaar of goudgeel licht. Een populaire toepassing is de terrasverwarmer, aangezien ze vooral geschikt zijn voor buiten. De bekendste toepassing is zonder twijfel de infrarood terrasverwarmer.

De warmte die heldere stralers uitstralen is heel intensief en gericht, waardoor ze ook bij veel wind effect hebben. Er zijn verschillende soorten infraroodlampen die korte golven uitstralen: halogeen (gerichte warmtestralen), kwarts (goedkope variant, windgevoelig) en golden tube lampen (dure variant, efficiënte verwarming, goudgele kleur).

Anderzijds zijn er lange golf stralers, ook wel donkere stralers of carbonstralers genoemd. Deze geven geen licht en zijn vooral geschikt voor binnen of beschutte ruimtes zoals voor infrarood verandaverwarming.

Het grote voordeel van infraroodstralers is de eenvoudige installatie en het feit dat de lampen snel warm worden. Verder is het ook milieuvriendelijk aangezien er geen uitstoot mee gepaard gaat. ⇒ Lees hier meer over infraroodstralers.

 

Prijs infraroodverwaring – infraroodstraler

De kostprijs van infraroodstralers is vooral afhankelijk van het type lamp dat gebruikt wordt. De keuze zal daarbij beïnvloed worden door de plaats die verwarmd dient te worden, hetzij binnen of buiten.

Infraroodstraler met golden tube lamp (1500 tot 2000 Watt): €300 à €400.
Infraroodstraler met kwartslampen: ongeveer €100.

 
 

infrarood verwarming - infrarood vloerverwarming3. Kostprijs infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is energiezuinig, efficiënt en aangenaam.

In tegenstelling tot klassieke vloerverwarmingssystemen werkt een infrarood vloerverwarming op basis van infraroodstraling. Het is een droog systeem waarbij infrarood verwarmingsmatten onder de vloer worden geplaatst. Op die manier wordt de warmte snel en gelijkmatig verdeeld in de ruimte.

Vloerverwarming met infrarood verwarmingsmatten is efficiënter in vergelijking met andere soorten vloerverwarming. De matten warmen namelijk snel op, waardoor ze meteen warmte kunnen afgeven via de vloer.

Bovendien kan je genieten van een aangenamere warmte, omdat infraroodstralen dieper in het lichaam doordringen. Infrarood vloerverwarming is ook makkelijk te installeren aangezien je het alleen maar hoeft aan te sluiten op het elektriciteitsnet. ⇒ Lees hier meer over infrarood vloerverwarming.

 

Prijs infrarood verwarming – infrarood vloerverwarming

Aangezien er bij beide soorten gewerkt wordt met matten, ligt de prijs van infrarood vloerverwarming in lijn met die van elektrische vloerverwarming. De totaalprijs is daarbij vooral afhankelijk van de oppervlakte van de vloer. Hou er rekening mee dat ook de installatie kosten met zich meebrengt.

Infrarood vloerverwarming: gemiddeld €50 à €75 per m2.

 

✓ Ontvang vrijblijvend offertes voor vloerverwarming via de offertepagina.

 

infrarood verwarming

 

Profiteer van energiebesparend verbruik

Bij de kostprijs van infraroodverwarming is het belangrijk om stil te staan bij het zuinig energieverbruik dat het met zich meebrengt.

Per graad waarmee de ruimte verwarmd wordt bespaar je ongeveer 7% energie ten opzichte van bij centrale verwarming.

Bovendien is het niet de lucht maar zijn het wel wel objecten, muren en vloeren die verwarmd worden. Aangezien deze de warmte langer vasthouden leidt dat eveneens tot energiebesparing. Lees hier meer over het energieverbruik bij infraroodverwarming.

 

Doe-het-zelven of een professional inschakelen?


Professionele installatie (vanaf 350 euro per element)

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en duurzame oplossing, dan kies je best voor een profesioneel installateur. Deze berekent welk vermogen je nodig hebt, welk type infraroodverwarming het meest geschikt is en op welke locatie de installatie moet komen voor een optimaal rendement. Offertes bij gespecialiseerde installateurs kan je aanvragen via de offerteservice.


Doe-het-zelf (vanaf 75 euro per element)

Wil je de IR verwarming slechts sporadisch gebruiken en is het verbruik van minder belang, ben je voordeliger af door te kiezen voor een doe-het-zelf installatie. Een overzicht van mogelijkheden vind je terug in de webshop.